Prijatelji, nadam se da žemo ovo uspjeti institucionalizirati, da ćemo se, dakle, svake godine za Svetu Luciju uspjeti okupiti i kušati nova vina', rekao je Gianfranco Kozlović, jedan od vodećih hrvatskih vinara na kraju večere održane u vinskom podrumu zagrebačkog Baltazara, u povodu predstavljanja Santa Lucije, najvažnija Kozlovćeva vina.
Prva Santa Lucia došla je iz berbe 2001. i zasluženo impresionirala domaću vinsku scenu. Mnogi su je smatrali najboljim domaćim bijelim vinom koje se tada moglo nabaviti na tržištu. Berba 2002. je preskočena, a berba 2003. sigurno nije nadmašila prvu berbu.
Santa Lucija iz 2004. definitivno je bolje i složenije vino od 2003.
Godina 2004. je, prije svega, gotovo perfektno školovana: poslije osam mjeseci u tankovima i u samo desetak posto novog hrasta, vino je godinu dana dozrijevalo u boci.
Dulje i pažljivo odležavanje vina i te kako je vidljivo. Santa Lucia iz 2004. ima glatku, savršeno oblu, elegantnu, gotovo uljastu teksturu. Na okusu je vrlo puna, što je i logično s obizrom na 14 posto alkohola, vro široka i burgundski putrasta, s mineralnim tonovima koji dosad nisu bili karakteristični za Kozlovićeva vina.
Na nosu je Santa Lucia prvih dvadesetak minuta bila gotovo zatvorena, da bi se zatim iz čaše počeo javljati sve bogatiji bouquet koji obuhvaža bijelo cvijeće, prezrelo žuto vože i akaciju. Poslije dva kušanja čini mi se da je jedini eventualni nedostatak ovoga vina premalo izražena kiselina, što bi Santa Luciji moglo ograničiti mogužnost daljnjeg dozrijevanja. Sam Kozlović misli da že vino iz 2004. godine biti u punoj formi još godinu, najviše dvije. Nadam se da nije u pravu.
Santa Lucia, malvazija koja se proizvodi od selekcioniranog grožđa iz istoimenog Kozlovićeva vinograda iznad Momjana, jedno je od tri ili četiri najbolja hrvatska suha bijela vina. Mislim da bi bilo šteta distribuirati je samo restoranima. Tako dobro vino moralo bi se naži i u slobodnoj prodaji.
Iste sam večeri u Baltazaru probao i Kozlovićev Sorbus, slatko vino napravljeno od sušenih grožđica malvazije. Sorbus je toliko intenzivan, koncentriran i raskošan, da se može uspoređivati s velikim svjetskim vinima proizvedenim sličnom tehnologijom.
Vino: Santa Lucija 2004.
Proizvođač: Gianfranco Kozlović, Istra
Sorta: istarska malvazija
Alkohol: 14 posto
Gastronomska preporuka: Sam Kozlović bio je dosta nesiguran oko hrane koja bi se fino slagala sa Santa Luciom.Meni se čini da snaga i elegancija te malvazije traıe ili krajnje luksuzna jela, poput velikih rakova i vrhunskih bijelih riba, ili jednostavno pripremljeno meso, poput telećih steakova i kotleta.
Cijena: 100 kuna u Kozlovićevoj vinariji
Ocjena: 8,5/1
|
OSOBNA ISKAZNICA
|
Davor Butković
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....