Obitelj muškata obuhvaća više od dvjesto članova: neke od muškatnih sorti služe isključivo kao zobenice, neke daju uglavnom prosječna vina poput masovno uzgajanog aleksandrijskog muškata dok je Istra imala sreću pa je na najplemenitoj vrsti muškata, bijelom muškatu izgradila jedan od svojih vinskih brandova: desertno vino koje najčešće ide u prodaju pod nazivom Momjanski muškat.
Nažalost, dobrog Momjanskog muškata (prije svega, mislim na Kozlovićev i Kabolin) na tržištu je premalo.
ISTARSKI ROSE
Proizvodač:
CATTUNAR, BRTONIGLA, ISTRA
Grožđe:
muškat ruža
Alkohol:
14,5 posto
Ocjena:
7,5/10
Gastropreporuka:
Ovaj samo naizgled delikatni, ali zapravo moćni rose kušao sam uz crnu čokoladu s narančinom korom s kojom se neočekivano dobro složio. Mislim da bi fino išao uz razne panna cotte, voćne torte, laganije mousseove, ali i kolače uz koje nismo naviknuli piti vino, poput baklava
Ružičasti muškat još je rjeđi. Kozlovićeva Violetta vrlo je solidno i ne odveć skupo vino za svoju kategoriju.
Obitelj Cattunar iz Brtonigle nedavno je promovirala Istarski rose, desertno vino napravljeno od muškata ruže.
Muškat ruža sorta je koja je, kako piše dr. Nikola Mirošević u svom briljantnom Ampelografskom atlasu, dobila ime po izrazitom mirisu ruže koji definira njezina vina. Dakle, tvrditi da vino od muškata ruže miriše po ružama nije nikakav impresionizam, nego prepoznavanje tipične sortne značajka.
Prema Miroševićevu atlasu, muškat ruža svojedobno je bio rasprostranjen u Slavoniji.
U Istri ga je pak navodno ostalo tek nekoliko hektara. Kažemo navodno jer je moguće da u pojedinim istarskim vinogradima razne sorte muškata nisu ispravno identificirane. Cattunarov Istarski rose, koji zasad nosi oznaku stolnog vina, sasvim je dobro desertno vino, lijepe boje ciklame i jasnih aroma jagoda, malina i, naravno, ružinih latica. Na prvi me nos pomalo podsjetio na talijanski fragolino, ali se poslije pokazao puno kompleksnijim.
Istarski rose odlično nosi svojih 14,5 posto alkohola, raskošno je voćni na okusu, ali pati od ne baš najboljeg omjera slatkoće i kiselina: ukratko, poslije prvog jako finog i osvježavajućeg dojma vino postaje odveć ljepljivo.
Usprkos ovoj zamjerki, Cattunarov je Istarski rose koristan dodatak paleti istarskih desertnih vina.
Šteta što ga je proizovedeno svega nekoliko tisuća litara.
Davor Butković
Nažalost, dobrog Momjanskog muškata (prije svega, mislim na Kozlovićev i Kabolin) na tržištu je premalo.
ISTARSKI ROSE
Proizvodač:
CATTUNAR, BRTONIGLA, ISTRA
Grožđe:
muškat ruža
Alkohol:
14,5 posto
Ocjena:
7,5/10
Gastropreporuka:
Ovaj samo naizgled delikatni, ali zapravo moćni rose kušao sam uz crnu čokoladu s narančinom korom s kojom se neočekivano dobro složio. Mislim da bi fino išao uz razne panna cotte, voćne torte, laganije mousseove, ali i kolače uz koje nismo naviknuli piti vino, poput baklava
|
Osobna karta
|
Obitelj Cattunar iz Brtonigle nedavno je promovirala Istarski rose, desertno vino napravljeno od muškata ruže.
Muškat ruža sorta je koja je, kako piše dr. Nikola Mirošević u svom briljantnom Ampelografskom atlasu, dobila ime po izrazitom mirisu ruže koji definira njezina vina. Dakle, tvrditi da vino od muškata ruže miriše po ružama nije nikakav impresionizam, nego prepoznavanje tipične sortne značajka.
Prema Miroševićevu atlasu, muškat ruža svojedobno je bio rasprostranjen u Slavoniji.
U Istri ga je pak navodno ostalo tek nekoliko hektara. Kažemo navodno jer je moguće da u pojedinim istarskim vinogradima razne sorte muškata nisu ispravno identificirane. Cattunarov Istarski rose, koji zasad nosi oznaku stolnog vina, sasvim je dobro desertno vino, lijepe boje ciklame i jasnih aroma jagoda, malina i, naravno, ružinih latica. Na prvi me nos pomalo podsjetio na talijanski fragolino, ali se poslije pokazao puno kompleksnijim.
Istarski rose odlično nosi svojih 14,5 posto alkohola, raskošno je voćni na okusu, ali pati od ne baš najboljeg omjera slatkoće i kiselina: ukratko, poslije prvog jako finog i osvježavajućeg dojma vino postaje odveć ljepljivo.
Usprkos ovoj zamjerki, Cattunarov je Istarski rose koristan dodatak paleti istarskih desertnih vina.
Šteta što ga je proizovedeno svega nekoliko tisuća litara.
Davor Butković
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....