SLIJEDI NIZOZEMSKA

Zadivljujuća mirnoća i lakoća kojom je ‘seleçăo’ slomio Čile

Jedini južnoamerički dvoboj osmine finala prošao je u znaku mlađeg i daleko uspješnijeg brata - Brazila
 Reuters

ZAGREB - Iako su ovdašnji navijači Čilea emitirali signale u stilu “Bum Čile, bum”, Brazil je poručio “Ne buš Čile, ovaj put ne buš” te svog kontinentalnog partnera (ali ne i susjeda) poslao kući.

Peterostruki svjetski prvak je “dum-dum” mecima u razdoblju od pet minuta u smiraj prvog poluvremena trasirao put prema četvrtfinalnom obračunu protiv Nizozemske.

Izostanci ozlijeđenih Felipea Mela i Elana (zamijenili ih Ramires i Daniel Alves) nisu se primijetili u igri Brazila. Čile je bez suspendiranog trojca, inače standardnog u prvih 11, pokušao istim načinom igre s kojim je tijekom SP-a stekao veći broj poklonika, ali protiv Brazila nije išlo. Nisu “parkirali autobus” pred svojim vratima, već su igrali nogomet.

Treći pogodak Luisa Fabiana

Prvi pogodak Brazila postigao je Juan glavom nakon udarca iz kuta Maicona, drugi je djelo Luisa Fabiana (njegov treći pogodak na prvenstvu) na dodavanje Kake (i na ovoj utakmici “požutio”), a treći je južnoafrički prvijenac Robinha nakon sjajnog solo prodora Ramiresa (kasnije dobio parni karton i neće ga biti u četvrtfinalu).

Ne znamo hoće li i ova utakmica u Brazilu polemike o “joga bonito” mantri, “igraj prekrasno”, ali je “seleçăo” definitivno potvrdio da je legitimni kandidat za novog svjetskog nogometnog prvaka.

Za one koji će i dalje prigovarati, izbornik Carlos Dunga ima odgovor. Zadržao je svoj čvrsti stav i ništa ga ne može izbaciti iz njegove ravnoteže, iako će ovim izjavama teško preobratiti nevjernike u domovini. Objašnjavao je da je ljepota igre brazilske reprezentacije iz 1970. godine obična televizijska manipulacija, zapravo opsjena:

- Tada, 1970. godine, velika većina nas u Brazilu kod kuće nije imala televizore. Kada su nam kasnije pokazali isječke, pokazali su nam selektivno samo one dobre - rekao je Dunga o momčadi koju je predvodio tada 30-godišnji Pele, i koja je i dalje na glasu kao momčad koja je igrala najsavršeniji nogomet do današnjih dana ( Pelé, Tostao, Gerson, Jairzinho, Carlos Alberto, Rivelino, Clodoaldo...).

Što je sa snimkama iz 1966.?

- Nikad na televiziji nismo vidjeli utakmice Brazila sa Svjetskog prvenstva 1966. godine jer smo tamo igrali loše. Iz 1958. i 1962. godine, kada smo bili svjetski prvaci, također se uvijek prikazuju samo dobri trenuci. Uzmete li današnji Brazil i izdvojite samo dobre trenutke, navijači će misliti da se radi o spektakularnoj momčadi. Na našu žalost, danas se selektiraju ili negativni ili pozitivni trenuci, rekao je Dunga i nastavio u istom stilu:

- No, pogledate li cijele utakmice reprezentacija iz 1958. ili 1970., vidjet ćete da su ti igrači činili pogreške baš kao što ih čine i današnji.

BRAZIL - ČILE 3-0

Brazil (4-2-3-1): J.Cesar, Maicon, Lucio, Juan, M. Bastos, G.Silva, Ramires, D. Alves, Kaká (od 81. Kleberson), L. Fabiano (od 76. Nilmar), Robinho (od 84. Gilberto).

Čile (4-1-4-1): Bravo, Jara, Fuentes, Contreras (od 46. Tello), Vidal, Carmona, Sánchez, Isla (od 62. Millar), Beausejour, González (od 46. Valdivia), Suazo.

Sudac: Webb (Eng). Strijelci: 1-0 Juan (34, Maicon), 2-0 L. Fabiano (38, Kaká), 3-0 Robinho (59, Ramires). ŽK: Kaká, Ramires (2), Vidal, Fuentes, Millar. Stadion: Ellis Park.Gledatelja: 54.096.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:21