IZBOR IZ NUŽDE

Totalni nogomet za nizozemskog čarobnjaka ne postoji

Naslijedio je 2008. godine van Bastena više kao izbor iz nužde, nego kao iskrena želja čelnika saveza
Netherlands' coach Bert van Marwijk (C) talks to his player Andre Ooijer (R) as John Heitinga takes to the field for warm-ups before their 2010 World Cup quarter-final soccer match against Brazil in Port Elizabeth July 2, 2010. REUTERS/Rogan Ward (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
 Reuters

ZAGREB - “Volim napadački nogomet, ali volim i pobjeđivati”, često je citirana rečenica Berta van Marwijka, tvorca nizozemskog hita na Svjetskom prvenstvu u čijem je mandatu “oranje” okrenulo leđa idealu Rinusa Michlelsa o totalnom nogometu. Nizozemska danas vrlo rijetko igra lepršav i uzbudljiv nogomet, ali zato nevjerojatno često pobjeđuje. Na ovom World Cupu pet trijumfa u pet utakmica, prethodno u kvalifikacijama blistavih osam od osam.

Kada su nakon Eura 2008. čelnici saveza krenuli u potragu za van Bastenovim nasljednikom, dobro su znali da ne žele Advocaata i van Gaala, dvojac čiji je temperament ponekad nemoguće obuzdati. Htjeli su proračunate i odmjerene igrače iz razreda Hiddinka ili Rijkaarda, ali obojica su se zahvalili na ponudi jer su preuzeli obveze u klubovima. C-izbor bio je van Marwijk, koji je objeručke dočekao poziv i zbog ukazane mu prilike raskinuo ugovor s Feyenoordom.

- Imam 55 godina i teško ću dočekati sljedeći poziv KNVB-a jer u ovom poslu namjeravam trajati još deset godina. Zato sam iskoristio klauzulu i napustio klub - objasnio je.

Vrhunci njegove dotadašnje karijere vezani su uz Feyenoord. S klubom iz Rotterdama je 2002. godine osvojio Kup Uefe i nacionalni kup 2007. godine. Tamo je upoznao i tešku narav Robina van Persieja, dvojac je često završavao u klinču, zbog čega je mladi centarfor na kraju morao spakirati prtljagu i napustiti De Kuijp stadion. Stara ljubav tinjala je u protekle dvije godine van Marwijkove vladavine u nacionalnoj momčadi i napokon se rasplamsala u 80. minuti dvoboja sa Slovačkom, kada je Arsenalov napadač protestirao zbog zamjene.

Van Marwijk nije minorizirao sukob s centarforom nego je pod hitno sazvao krizni sastanak na kojem je “raščistio sve sporne detalje”, što zlobnici prevode - pobrinuo se za veliki razmak između Van Persieja i Sneijdera, dvojice nogometaša koji se ne podnose još od 2008., kada je Sneijder “ukrao” jedan slobodni udarac kolegi. Pokazalo se da mali okršaj nije nagrizao pobjedničku atmosferu, da je klima nepomućena jer je nakon toga pao i Brazil. Van Marwijk kaže da to nije sve.

- Igračima sam na startu mandata podcrtao da naprijed možemo samo ako ćemo odrediti svoju misiju. Prihvatili su moj stav iako sam ih odmah upozorio da sanjam o ‘nemogućoj misiji’ - o naslovu svjetskog prvaka!

Nizozemska trenerska armada

Pim Verbeek Australija

Guus Hiddink Turska

Henk ten Cate Umm-Salal

Erwin Koeman Mađarska

Frank Rijkaard Galatasaray

Louis van Gaal Bayern

Martin Jol Ajax

Dick Advocaat Rusija

Marco Van Basten bez posla

Mart Nooij Mozambik

Leo Beenhakker direktor Feyenoorda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:23