KONOBAR IZ NOVIGRADA

Zlatni Cernogoraz: 'Dosta mi je Igara, hoću kući, moram pomoći ocu u restoranu!'

'Noge su mi klecnule kada je zatajio zadnji metak u finalnoj seriji, morao sam ponavljati hitac i to je bio ključni pogodak. Tada mi je Anton pokazao da imam osigurano srebro'
 Drago Sopta/CROPIX

Galerija olimpijskih prvaka obogaćena je za Giovannija Cernogorza. Skromni strijelac iz Novigrada, konobar u obiteljskom restoranu, upucao je tijekom dva dana najviše glinenih golubova.

Ni kiša, niti vjetar nisu ga mogli zaustaviti u pohodu na jubilarno 20. medalju Hrvatske na ljetnim olimpijskim igrama. „Traper Gianni“ imao je mirnu ruku kada je bilo najvažnije, pokazao karakter koji smo dosad viđali kod najvećih pobjednika. Vjerojatno ga je imao i ranije, ali streljaštvo u Hrvatskoj je još uvijek u povojima. Iako je drugi put zaredom donijelo olimpijsku medalju. U publici nije bilo nikoga iz vrha HOO-a, niti ostalih sportaša. Samo je streljačka reprezentacija punog srca, ponosa i sreće, slušala Lijepu našu u čast ubojitog debitanta na OI Cernogorza.

- U predinfarktnom sam stanju - s očima punih suza komentirala je Snježana Pejčić koja je izgledala sretnije nego kada je osvajala svoju medalju u Pekingu. Navijači si smiju dozvoliti više emocija. Cernogoraz je i prvim izjavama, dvadesetak minuta prije natjecanja, bio smiren i pomalo zbunjen. I sam je priznao da još nije svjestan da je olimpijski prvak. Najskromniji olimpijski pobjednik kojeg smo upoznali.

S tribina je izgledalo kao da mu se noge nimalo ne tresu

- Iskreno, bio sam malo nervozan na ulasku u finalnu seriju. Disanjem sam se smirio.

Drama je bila na vrhuncu u posljednjoj seriji finala. Cernogoraz je pogodio, ali morao je ponoviti hitac. U nevjerici smo se uhvatili za glavu. Zar je to moguće? Pogodak bi značio sigurnu medalju. No, 'traper Gianni' nas je u tren razriješio muke. Pogodio je i ponovljenu metu. Karakter na kvadrat.

- Ponosan sam na taj pogodak, baš sam pokazao karakter. Pomislio sam si zašto se to događa baš na posljednjem golubu, što mi to treba. Da sam ga promašio završio bih u shoot-offu za broncu, možda bih i bez medalje ostao.

Karakter je pokazao u velikom finalu. Pogađao je dok su drugi promašivali. Nitko osim Cernogorza nisu uspio pogoditi 24 od 25 letećih meta. Jučer nitko nije bio kao Giovanni Cernogoraz. Prvi olimpijski pobjednik iz Novigrada. Nakon dugo vremena Istrijan s olimpijskim zlatom, kao i njegov uzor Mate Parlov. No, tu nije bio kraj drami. Morao je u raspucavanje za zlato s Massimom Fabbrizijem. Talijan je promašio šestu metu, Hrvat nije. Cernogoraz je pao na koljena i zaplakao. Hrvatska je prvi put na istim ljetnim igrama osvojila dvije zlatne medalje.

- Nisam mogao doći k sebi nakon što mi je Josip ( Glasnović) pokazao da sam prvi ili drugi. Sretan sam i što sam u shoot-offu bio smiren i odradio ga savršeno.

Glasnovićeva poruka bio mu je prvi dodir s rezultatima.

- Moja metoda je da se isključim iz svega, tako mi je lakše. Ni dan prije nisam gledao rezultate, ne pratim semafor tijekom natjecanja. Ne želim se dovesti u situaciju da počnem kalkulirati. Bolje mi je da ništa ne znam.

U vrh discipline trap u streljaštvu Giovanni Cernogoraz počeo se uspinjati prošle godine osvajanjem Svjetskog kupa. Prije nekoliko mjeseci postao je i europski prvak, a od ponedjeljka 6. kolovoza s pravom će se sljedeće četiri godine zvati i olimpijskim pobjednikom. Vjerojatno će tek sada ovaj skromni obiteljski čovjek iz Novigrada prestati biti autsajder za hrvatsku javnost. Konobar u obiteljskom restoranu Giovanni u Novigradu u kojem je fešta počela prije finala, a završit će tek kada se u utorak poslije podne Cernogoraz vrati kući.

- Postalo mi je dosadno u Londonu, ovdje sam već dva tjedna, jedva čekam da se vratim.

Nije o tome govorio, ali jedva čeka povratak supruzi Sabini i djeci Leonardu i Evi, a moram pomoći i ocu u restoranu.

- Njima posvećujem ovu medalju.

U Londonu nije imao niti jednog osobnog navijača. Svi su morali ostati doma.

- Vrijeme je sezone, a recesija još traje. Posao se ne smije napustiti.

Pomoći će mu državna nagrada od 100.000 kuna, ali nada se i još jednoj koristi.

- Obećali su nam posao u vojsci, volio bih da se to ispuni.

U Londonu nije bilo niti trenera Stjepana Vučkovića iz Varaždina.

- Reprezentacija je imala pravo na tri trenera pa je on ispao. I njegov rad se ocrtava u ovoj medalji.

Restoran Giovanni se ne zove po novom olimpijskom prvaku, nego po djedu, ali danas je dobio najbolju reklamu. Novi olimpijski prvak dosad je najviše pozornosti dobivao zbog neuobičajenog prezimena.

- Nismo se još precizno informirali, ali pretpostavljamo da dolazi iz Crne Gore. Mi smo već generacijama u Novigradu, tamo sam i počeo pucati. Vidio sam to kod tate, malo streljaštvu, malo lov. Medvjeda nikada nisam ubio, ne bih to mogao, ali živoga goluba ipak jesam - uz osmjeh i malo emocija ispričao je Cernogoraz.

Najskromniji i najsmireniji olimpijski pobjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:53