trend u EU

Ako ste pušač, uskoro više nećete moći pušiti u vlastitom automobilu, a slijede i kazne?

Zabrana pušenja u automobilima postat će normalna stvar, a stručnjaci potiču vlasti na akciju

Pušenje u autu, ilustracija

 Profimedia

Novo istraživanja naglašava neizbježnu potrebu za zabranom pušenja u automobilima, pokrećući ozbiljne implikacije po zdravlje vozača i putnika. Dok je pušenje već odavno povezano s ozbiljnim zdravstvenim problemima, nova saznanja o koncentraciji kancerogenih tvari u kabini vozila izazivaju uzbunu. Zašto je pušenje u automobilu više od loše navike? To je pitanje javnog zdravlja, ali i sigurnosti na cestama.

Desetljećima su znanstvena istraživanja ukazivala na štetnost pušenja po zdravlje pojedinca i okoline, no novi podaci otkrivaju dodatne opasnosti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, milijuni ljudi umiru svake godine zbog uzroka povezanih s duhanom. No, rastuća svijest o posljedicama pušenja u automobilima zahtijeva hitnu reakciju.

Nedavne studije pokazuju da duhanski dim u vozilima može sadržavati više od 50 kancerogenih tvari, koje se apsorbiraju u unutrašnjost automobila, uključujući kontrolnu ploču, krov, sjedala i pojaseve.

image

Pušenje u autu, ilustracija

Profimedia

Čak i kratkotrajno izlaganje ovim otrovnim tvarima može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Stručnjaci upozoravaju da koncentracija kancerogenih čestica u kabini automobila može biti i do milijun puta veća nego u prosječnoj prostoriji.

Zabrinutost zbog sigurnosti na cestama također je u porastu. Pušenje tijekom vožnje ne samo da ometa pažnju vozača, već i povećava rizik od nesreća. Statistika ukazuje na to da paljenje cigarete tijekom vožnje brzinom od 100 km/h može smanjiti pažnju na cesti za više od 100 metara, što dramatično povećava rizik od sudara.

Dok se mnoge europske zemlje već suočavaju s ovim problemom uvođenjem strožih kazni za pušenje u automobilima, Hrvatska još nije donijela odluku. No, pritisak će vjerojatno rasti kako bi se poduzela takva akcija. Stručnjaci pozivaju vlasti da uključe zabranu pušenja u automobilima u nacionalne programe kontrole pušenja.

image

Pušenje u autu, ilustracija

Profimedia

Dom i privatni automobil postaju glavni prostori u kojima se odvija ta izloženost, a u slučaju automobila govorimo o vrlo malom prostoru u kojem činjenica pušenja samo pola cigarete već stvara zagađenje deset puta veće od granica koje se smatraju opasnima za zdravlje.

Dok ne krenu zabrane, a čini se da sve ide prema tome, vozači mogu poduzeti korake kako bi smanjili štetu duhanskog dima u svojim vozilima. Uklanjanje mirisa duhana iz unutrašnjosti automobila može biti izazov, ali postoje učinkovite metode poput upotrebe aktivnog bambusovog ugljena ili dugotrajnih osvježivača zraka kao što su California Car Scents. Ovi proizvodi ne samo da uklanjaju miris cigareta, već i poboljšavaju kvalitetu zraka u kabini, čineći vožnju ugodnijom i sigurnijom za sve putnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:13