ŽELE PROMIJENITI STAVOVE POTROŠAČA

AKTIVISTI NA BENZINSKE ŽELE POSTAVITI SLIKE UPOZORENJA poput onih koje stoje na kutijama cigareta! Ipak, nisu razmislili o jednoj stvari...

 Instagram craigszlatoszlavek / ILUSTRACIJA

"Benzinske postaje trebale bi imati obeshrabrujuće slike na kojima upozoravaju na utjecaj klimatskih promjena, baš kao što to imaju i paketi cigareta za pluća i srčane bolesti", tvrdi skupina stručnjaka za javno zdravstvo, a prenosi Auto Express.

Aktivisti smatraju kako bi se upozorenja mogla pojaviti na samim pumpama za gorivo, računima za energiju kao i avionskim kartama. Smatraju kako bi takve akcije "olakšale promjenu stavova i ponašanja pojedinaca i društva", uz relativno nizak trošak implementacije.

U upozorenjima bi trebalo jasno biti navedeno da „neprekidno sagorijevanje fosilnih goriva uzrokuje klimatske promjene, a s vremenom će utjecati i na zdravlje“. Aktivisti predlažu da se upozorenja trebaju izvesti na globalnoj razini, ali bi se prvo trebala pojaviti u "zemljama s visokim dohotkom koje su nerazmjerno pridonijele emisijama stakleničkih plinova".

Iako se ne preporučuju posebne slike za upozorenja, poplavljene kuće, uništena priroda i pluća oštećena zagađenjem mogu biti neki od potencijalnih motiva. Cilj naljepnica bio bi „povezati apstraktnu prijetnju klimatske krize s uporabom fosilnih goriva ovdje i sada“.

Aktivisti navode dokaze da se pušenje „više ne gleda kao na normalan način života, već na ovisnost koja šteti pojedincu i onima oko njih“ kao dokaz da je moguća društvena promjena mišljenja ispravnim slanjem poruka.

No postoji i dio o kojem nisu razmislili: kako bi ove poruke mogle utjecati na nešto što je neophodno za funkcioniranje svakodnevice? I dok su poruke na cigaretama jasne jer će možda nekima pomoći da prestanu pušiti, one na benzinskim postajama ne bi imale nekog smisla. Zar će prijevoznik, kada vidi sliku, ipak odlučiti ne napuniti svoj kamion pun hrane koju transportira? Ili primjerice radnik koji na putu za posao staje po gorivo, ali ipak odluči da neće napuniti svog limenog ljubimca jer je vidio sliku? Čisto sumnjamo da će se takvo što dogoditi, jer u ovom slučaju pričamo o nečemu što je nužno i neophodno da bi cijeli sustav funkcionirao, a ne o kakvoj ovisnosti poput one o cigaretama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:27