Nevidljivi neprijatelj

Alarm u Italiji: ‘Gušimo se u smogu, ljudi na ulici ponovo nose maske‘

‘Smog ne samo da smrdi, već izaziva kašalj i peckanje u grlu‘
 Gints Ivuskans/Alamy/Alamy/Profimedia

U Lombardiji, turističkom dragulju Italije, zavladala je ekološka uzbuna zbog alarmantnih razina zagađenja zraka, prisiljavajući lokalne vlasti na uvođenje drastičnih mjera.

Cijela regija, s Milanom u središtu, našla se u žestokoj borbi s nevidljivim neprijateljem – smogom koji je dosegnuo posebno opasne razine.

Zaustavljanje teških vozila na ulicama tijekom dnevnih sati, ograničavanje rada grijanja i industrijskih poljoprivrednih aktivnosti u devet provincija samo su neki od koraka koje su vlasti poduzele kako bi se suprotstavile ovom problemu.

Ove mjere odražavaju hitnost situacije uzrokovanu izostankom kiše i vjetra, koji su inače ključni za pročišćavanje atmosfere, posebno u gusto naseljenim i industrijski razvijenim područjima sjeverne doline rijeke Po.

Stanovnici Lombardije, suočeni s gušenjem u smogu, sve češće posežu za maskama za lice u pokušaju da zaštite svoje zdravlje. Milano, epicentar ove ekološke krize, s milijunskim stanovništvom, nalazi se u srcu Padske nizine, domu gotovo trećine Italijana.

Ovo područje, s 17 milijuna stanovnika, postalo je jedno od najzagađenijih u Europi, što je dovelo do toga da je Italija proglašena kršiteljicom EU direktiva o čistom zraku, piše Independent.

image
Shutterstock

Stanovnici, poput De Luce iz milanske četvrti Studi, izražavaju sve veću zabrinutost zbog opasnosti koju zagađenje predstavlja za zdravlje. "Smog ne samo da smrdi, već izaziva kašalj i peckanje u grlu," dijeli svoje iskustvo De Luca. Podaci Službe za praćenje atmosfere Copernicus Europske unije i talijanskog ekološkog lobija Legambiente potvrđuju da su razine zagađujućih čestica u Milanu među najvišima u Europi.

Uzrok loše kvalitete zraka leži u kombinaciji niskih razina oborina, industrijskih i vozilnih emisija, te geografskog položaja koji smog zadržava unutar planinskih lanaca. Regionalna vlada, suočena s ovim izazovom, najavila je nova ograničenja u nadi da će umanjiti razinu zagađenja, dok talijanska ekološka skupina Građani za zrak poziva na još strože mjere kako bi se zaštitilo javno zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:15