TREND SPORTSKIH SUV MODELA

ALTERNATIVA ZA GOLF R: Ovo je Volkswagen T-Roc R s Akrapovičem koji sa svojih 300 KS do stotke stiže ispod 5 sekundi!

 
 Volkswagen

Kupci vole SUV modele, a proizvođači se tome prilagođavaju. I dok su dosad kompaktni modeli imali paprene verzije, zbog "selidbe" na područje SUV-ova, logično je da sve više povišenih modela tako također dobiva svoje sportske inačice. Posljednji u nizu je Volkswagen T-Roc R! Ipak, nije riječ o prvom SUV-u iz Wolfsburga s oznakom R, budući da smo već vidjeli i Touareg R50 koji je premijeru imao 2007. godine. Novi T-Roc R premijeru će imati na nadolazećem salonu u Ženevi, a ispod poklopca se nalazi poznati 2,0-litreni TSI turbobenzinac snage 300 KS uz 400 Nm okretnog momenta. Snaga se prenosi putem 7-stupanjskog DSG mjenjača na sve kotače putem 4Motion pogona.

Foto: Volkswagen

Performanse? Za jedan SUV prilično impresivne: T-Roc R do stotke stiže za manje od 5 sekundi (4,9 sekundi prema tvorničkim podacima), dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h. Što će na to reći "puristi" i ljubitelji Golfa R? Testni vozač Volkswagena pozvao je takve kupce da isprobaju novi T-Roc R koji će ih, kako kaže, zasigurno iznenaditi.

Naravno, osim samog "ubacivanja" spomenutog motora u T-Roc, Volkswagenovi inženjeri imali su dosta posla kako bi SUV pretvorili u sportski automobil. Tako su napravljene izmjene na ovjesu (podnica je spuštena) kao i na upravljaču, dok se za zaustavljanje brine kočioni sustav iz Golfa R. Vozači će na raspolaganju imati i novi način vožnje "Race", a za zabavu se brinu "launch control" i mogućnost isključivanja ESP-a.

Vizualno se od običnog T-Roca razlikuje po nešto drugačijoj maski, a najveća promjena su dnevna LED svjetla koja više nisu u obliku kvadrata, već se sastoje od tri vertikalno povezana svjetla. Na stražnjem je kraju T-Roc sada napokon dobio nastavke ispušnog sustava - i to kakve, s potpisom Akrapoviča!

VW

Za potpuni dojam brine se 18-inčni Spielberg sjajno crni naplaci. U unutrašnjosti ambijentalno osvjetljenje dolazi u standardnoj opremi, a tu su i oznake R koje daju do znanja da je riječ o posebnom modelu. Na salonu u Ženevi koji počinje sljedeći tjedan T-Roc R će uz redizajniranog Passata biti glavna zvijezda Volkswagenovog štanda, a tada će biti poznato i više detalja vezanih uz cijene i datum dolaska na tržište...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:38