nitko ne kupuje

Američki trgovci automobilima: Bidenova težnja brzoj elektrifikaciji je preambiciozna

Čak62 posto trgovaca izjavilo je da je Bidenova administracija negativno utjecala na njihovo poslovanje tijekom 2023. godine

Joe Biden

 GMFactory

Prema nedavnom istraživanju provedenom među trgovcima automobilima diljem SAD-a većina njih smatra da je vladin pritisak za elektrifikaciju prenagao i prebrz. Tako gotovo 83 posto od 169 trgovaca koji su sudjelovali u anketi dijeli takvo stajalište.

Pritom su neki trgovci izrazili zabrinutost i nadaju se da će administracija Joea Bidena u idućem razdoblju usvojiti uravnoteženiji pristup prelasku na električna vozila u SAD. Sada trgovci ističu niz problema, od nedostatka infrastrukture za punjenje električnih automobila do općeg nedostatka interesa kupaca.

Nadalje, 55 posto trgovaca odgovorilo je negativno na pitanje u anketi jesu li električna vozila izazvala "znatno zanimanje kupaca ili prodaju" u njihovim salonima. Također, 62 posto trgovaca izjavilo je da je Bidenova administracija negativno utjecala na njihovo poslovanje tijekom 2023. godine.

image

Joe Biden

YouTube Screenshot

"Neka električna vozila su uzbudljiva i imaju pozitivan utjecaj na kupce kao i okoliš, ali prelazak trenutno ide prebrzo", izjavio je Michael Lucki, generalni direktor Riverhead Mazde u New Yorku, za Automotive News. "Prijelaz bi trebao biti vođen potražnjom potrošača, a trenutno takva potražnja ne postoji."

"Naši kupci trenutno nisu zainteresirani za električna vozila. Tko će platiti toliko puno novca za takva vozila kad infrastruktura kao za ICE vozila još nije dostupna?", rekao je Mike Aus, glavni trgovac tvrtke Durango Motor Co. koja prodaje vozila Ford, Lincoln, Kia i Toyota u Coloradu. "Dok cijene ne postanu pristupačnije, potražnja će ostati niska i to je to." Očito, Durango Motor Co. transparentno komunicira svoje cijene i ne stavlja velike marže na električna vozila.

image

Chevrolet salon, ilustracija

Alamy/Profimedia

Ovo nije prvi put da trgovci izražavaju nezadovoljstvo načinom na koji Bidenova administracija gura agendu električnih vozila. Još u studenom 2023. godine, oko 4000 trgovaca poslalo je pismo predsjedniku izražavajući svoje zabrinutosti, a nedavno je približno 4700 trgovaca poslalo drugo pismo kao "glas kupaca".

Stvarni kupci žele niže cijene, međutim, čini se da trgovci u SAD to ne podupiru. Kao što je već istaknuto prije nekoliko mjeseci, trgovci su se navikli na visoke profitne marže tijekom pandemije, a prijelaz na električna vozila smanjuje te marže i njihovu zaradu pa je možda to glavni faktor koji utječe na rezultate ankete, više nego što trgovci priznaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:27