BROJKE I SLOVA

Anketa pokazala da 91 posto vozača u Velikoj Britaniji želi da bicikli imaju registarske oznake

Ministar prometa sugerirao je da bi biciklisti trebali imati registracijske brojeve, osiguranje i pridržavati se ograničenja brzine

Registarska oznaka na biciklu

 Twitter Screenshot

Televizijski voditelj Jeremy Vine jučer se usprotivio predloženim strožim cestovnim pravilima za bicikliste u Velikoj Britaniji - ali anketa je pokazala da ih velika većina vozača podržava.

Ministar prometa Grand Shapps sugerirao je da bi biciklisti trebali imati registracijske brojeve, osiguranje i pridržavati se ograničenja brzine u skladu s cestovnim prometom. Ministar želi da se biciklisti pridržavaju brzine od 30 km/h na isti način na koji to moraju vozači prema novom zakonu.

Voditelj BBC-ja Jeremy Vine, koji je inače strastveni biciklist, "nanišanio" je planove objavivši fotografiju makete bicikla s registracijskom pločicom, uz natpis: "Da, spreman sam". Duncan Dollimore, voditelj kampanja Cycling UK-a, rekao je: "Ovi prijedlozi za regulaciju biciklizma su nepraktični i neprovedivi te su ih više puta odbacivale vlade koje su se mijenjale".

"Oni također predstavljaju potpuni zaokret prema trenutnoj vladinoj politici kako je izložena prošlog studenog kada je barunica Vere rekla, "troškovi toga bi nadmašili koristi"."

image

Biciklist u prometu

Profimedia

Međutim, automobilističke skupine nazvale su prijedloge "razumnim" i "dugo zakašnjelim", ali su priznali da će ih biti teško provesti. Anketa među 1500 vozača koju je provela skupina za motorističku kampanju FairFuelUK otkrila je da 91 posto podržava prijedloge ministra. Drugih 70 posto podržalo je prijedlog da bi biciklisti trebali imati osiguranje, a njih 80 posto kazne za prebrzu vožnju.

Ipak, njih 72 posto reklo je da ne misli da je plan provediv. Howard Cox, osnivač FairFuelUK-a, rekao je: "Uobičajeni osumnjičenici ustaju protiv planova ministra prometa. Svaka zdravorazumska osoba koja poštuje zakon cijenila bi potrebu da se pridržava tako razumnih novih regulatornih sigurnosnih prijedloga".

"Nažalost, većina kaže u anketi da će to biti nemoguće provesti i tu su, naravno, administrativni troškovi da se sve to dogodi. Kao posljedica toga, zaljubljenici u biciklizam ponovno će pobijediti i smijat će se do kraja, sve do sljedećeg crvenog svjetla na semaforu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:49