PREMIJERA

Ariel pokazao vrlo poseban hiperautomobil: Raspolaže sa 1197 KS, a zove se jednostavno Hipercar

Automobil će se nuditi s četiri električna motora i pogonom na sve kotače ili dva električna motora i stražnjim pogonom

Ariel Hipercar

 Ariel

Ariel, britanska tvrtka koja nas je ranije oduševila svojim ultra lakim i ultra rijetkim sportskim modelima Atom i Nomad predstavila je svoj, do sada, najozbiljniji model. Hiperautomobil potpuno nemaštovitog imena Hipercar odvodi tvrtku u segment vrlo brzih i jako snažnih električnih automobila poput Rimca Nevere.

image

Ariel Hipercar

Ariel

Automobil prikazan na slikama je još uvijek prototip, a prvi serijski primjerci bi trebali biti proizvedeni za oko dvije godine.

Automobil će se nuditi s četiri električna motora i pogonom na sve kotače ili dva električna motora i stražnjim pogonom. Snažnija verzija će razvijati čak 1197 KS te bi do 96 km/h (60 milja na sat) trebala ubrzavati za samo 2,09 sekundi.

Ubrzanje do 161 km/h trebalo bi trajati 4,4 sekunde. Za što efikasnije isporučivanje snage automobil bi trebao biti opremljen naprednim torque vectoring sustavom.

image

Ariel Hipercar

Ariel

Električna energija bit će pohranjena u bateriji relativno malog kapaciteta od samo 62 kWh. Zbog toga će i doseg biti prilično skroman, Ariel najavljuje 241 km. Kako bi se to poboljšalo uz nadoplatu će biti dostupan Cosworthov turbinski range extender koji će proizvoditi 47 KS i vrtjeti se na vrtoglavih 110.000 okretaja u minuti.

image

Ariel Hipercar

Ariel

On bi trebao proizvoditi dodatnu energiju za punjenje baterije.

Konstrukcija automobila bit će aluminijska s karoserijom od ugljičnih vlakana. Očekuje se da masa automobila s četiri motora neće prijeći 1500 kilograma što bi Hipercar učinilo najlakšim autom ove vrste.

Verzija s dva motora ne bi trebala prelaziti 1400 kilograma. Ariel najavljuje i sofisticirani ovjes te moćne kočnice sa šest klipova sprijeda i četiri straga.

image

Ariel Hipercar

Ariel

Originalni dizajn automobila iza sebe skriva vrlo dobru aerodinamiku i visoku razinu aerodinamičkog “downforcea”.

Naziv Hipercar je skraćenica od High-Performance Carbon Reduction, no nije potvrđeno da će se i konačni model tako zvati kad dođe u prodaju.

Za sada se ne zna niti cijena, no Ariel ovaj auto namjerava prodavati za manje od milijun funti. Proizvodit će se u britanskom Somersetu, u tvornici iz koje već izlaze Atom i Nomad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:08