VOZILI SMO

AUDI A3 SPORTBACK E-TRON Na posao i s posla za hrpicu lipa

Hibrid s turbobenzincem i elektromotorom razvija 204 KS, ali unatoč snazi može se voziti i s manje od potrošene 3 l/100 km. Samo na struju vozi do 50 km, bogomdano za gotovo besplatnu vožnju gradom

Ideja plug-in hibrida nije nova, neki modeli poput Toyote Prius i Opel Ampere već naveliko voze europskim cestama, ali nakon što smo u gradskom i prigradskom prometu Beča isprobali A3 Sportback e-tron, postalo je bjelodano da je Audi čitavu priču digao na dosad najveću razinu upotrebljivosti u svakodnevici.

Ne samo premium ugođajem i stvarnim dosegom vožnje na struju od 50 kilometara, nego i snagom pogona (150 KS s turbobenzinskim motorom odnosno 204 KS zajedno s elektromotorom) te vrlo niskom potrošnjom od tek 1,5 litara i emisijom CO2 od samo 35 g/km!.

NA STRUJU DO 130 KM/H

Očekivano za hibrid, pritiskom na tipku za paljenje izostao je uobičajen zvuk motora i samo su probuđeni instrumenti ukazivali da je elektromotor aktiviran i e-tron postao spreman za vožnju. Tjeran strujom iz 125 kilograma teških litij-ionskih baterija kapaciteta 8,8 kWh smještenih ispod stražnjih sjedala, Sportback je uz jedva čujno rulanje guma i bestrzajno šaltanje DSG mjenjača sa 6 stupnjeva uglađeno klizio odličnim austrijskim cestama, na kojima nimalo nije smetala ni uobičajeno tvrđa, Audijevska podešenost ovjesa. Ubrzanja mogu biti i vrlo silovita (do 60 km/h stiže se za 4,9 sekundi, do 100 km/h za 7,6!), a samo na struju dostigli smo brzinu od čak 130 km/h.

Naravno, što se brže vozi doseg se smanjuje, pa je na autocesti, želi li se držati oštriji tempo, mudro odmah prebaciti pogon samo na temperamentan i snažan turbobenzinski motor.

AUTONOMIJA 50 KILOMETARA

U bržim prolascima zavoja i pri kočenju rafiniraniji vozači će osjetiti nešto veću težinu auta (ukupno 1540 kg), ali s obzirom na pravilniji omjer masa po osovinama nego kod standardnih verzija, bilo kakve neugodne dramatike u vožnji jednostavno nema. U drugom ciklusu vožnje, smirenim tempom nizinama grada i uzbrdicama prigradskih naselja, gdje se i očekuje da će se hibrid najviše koristiti, zamalo smo dostigli najavljenih 50 kilometara samo na električni pogon. Turbobenzinac se automatski i bestrzajno uključio u pogon nakon 48 prijeđenih „električnih“ kilometara te ujedno počeo puniti elektromotor.

Uglavnom, nakon 100 kilometara kombinirane vožnje na struju i benzin prosječna potrošnja iznosila je svega 2,8 litre! To doduše jest više od deklariranih 1,5 litara, ali i taj rezultat dobiven u stvarnom prometu naklona je vrijedna potvrda izvanredne ekonomičnosti, koja nije ostala mrtvo slovo na papiru. Drugim riječima, kome je radno mjesto udaljeno do 20-ak kilometara od doma, vožnja na posao i s posla u cijelosti se može odraditi samo na struju, uz zanemariv trošak stopostotnog kućnog punjenja baterija u trajanju od nepuna 4 sata!

Audi je složio doista izvrstan hibrid, ekonomičan, kvalitetan i tehnološki napredan, koji uz sve to može biti sportski brz.

A3 E-TRON

TURBOBENZINSKI MOTOR

Obujam: 1395 ccm

Snaga: 110 kW/150 KS pri 5000/min

Moment: 250 Nm pri 1600/min

ELEKTROMOTOR

Snaga: 75 kW (102 KS)

Moment: 330 Nm

UKUPNO

Snaga: 204 KS i 350 Nm

Masa: 1540 kg

Brzina: 222 km/h

0-100 km/h: 7,6 sekundi

Potrošnja: 1,5 l/100 km

Ispuh CO2: 35 g/km

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:06