AUDI Q4 E-TRON

Audi radi punom parom kako bi popunio praznine u svojoj paleti električnih vozila

Nakon predstavljanja e-tron GT-a, Audi je pokazao nadolazeći kompaktni crossover imena Q4 e-tron s iznenađujuće prostranom kabinom
Audi Q4 e-tron

Audi se žuri kako bi popunio praznine u svojoj paleti električnih vozila. Ubrzo nakon što je predstavio e-tron GT, njemačka tvrtka dala nam je na uvid nadolazeći kompaktni crossover imena Q4 e-tron s iznenađujuće prostranom kabinom.

image
Audi Q4 e-tron

Ako ime zvuči poznato, to je vjerojatno zato što je Audi predstavio koncept koji se naziva Q4 e-tron na auto salonu u Ženevi 2019. godine. Poput koncepta, i proizvodni je model izgrađen na verziji modularne MEB platforme koju je razvila matična tvrtka Volkswagen i na kojoj se među ostalim modelima nalazi i ID.4. Kamuflaža drži linije Q4 u tajnosti, ali već sada možemo reći da postoje određene promjene u odnosu na koncept koji je predstavljen u Ženevi. Prednji kraj je dobio veća svjetla i manje usisnike zraka, dok je stražnji dobio svjetla novog izgleda.

image
Audi Q4 e-tron

Ukupne proporcije ostaju približno iste, pa je prednji prevjes neobično kratak jer elektromotor zauzima manje prostora od usporedivog motora s četiri ili šest cilindara. Dimenzije Q4 su 457 cm dužine, 185 cm širine i 160 cm visine, koje ga čine otprilike gabaritno jednakim kao i Q3, ali Michael Kaufmann, tehnički voditelj projekta, ističe da je unutarnji prostor usporediv s onim što nudi gotovo 500 cm dugačak Q7.

image
Audi Q4 e-tron

Teretni prostor iznosi 500 litara kada stražnja klupa nije spuštena, odnosno 1500 litara kada se spusti stražnja klupa. Audi napominje da ostali prostori za pohranu ukupno donose gotovo 28 litara prostora za pohranu.

image
Audi Q4 e-tron

Kao i veći E-Tron, Q4 održava Audijevu reputaciju proizvođača automobila s interijerom visoke tehnologije. Dostupan je s head-up zaslonom proširene stvarnosti (HUD), upravljačem s tipkama osjetljivim na dodir na krakovima volana, digitalnim sklopom instrumenata koji se može konfigurirati prema potrebama vozača i 11,6-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir s MMI infotainment sustavom.

image
Audi Q4 e-tron

Audi nije spreman otkriti cjelovite tehničke specifikacije, ali s obzirom na to da se radi o MEB platformi znamo otprilike što očekivati. Znamo da će litij-ionska baterija biti postavljena izravno ispod putničkog prostora i da platforma može smjestiti ili jedan elektromotor montiran na stražnju osovinu ili dvomotorni raspored. Vidjet ćemo koju će konfiguraciju Audi odabrati, ali isto tako možemo očekivati da će ići s različitim konfiguracijama za različita tržišta. Cjeloviti detalji o Audiju Q4 e-tron pojavit će se tijekom sljedećih tjedana. Cijene još nisu objavljene, ali očekujemo da će cijena električnog crossovera biti paprena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:19