FORMULA 1

Audi Sport je pokazao svoj F1 bolid i najavio razvoj hibridnog pogonskog sklopa

Audi Sport je iznenadio otkrivanjem svog koncepta, zajedno sa službenom objavom o razvoju hibridnog pogona

Audi Sport F1 bolid

 Audi Sport

Prošlog svibnja VW Grupa je potvrdila da će se i Audi i Porsche pridružiti prvenstvu Formule 1 iskoristivši nadolazeću promjenu propisa za sezonu 2026., ali nismo očekivali da ćemo vidjeti bilo kakve vizualne prikaze u tako ranoj fazi. Danas nas je Audi Sport iznenadio otkrivanjem svog koncepta, zajedno sa službenom objavom o razvoju hibridnog pogonskog sklopa. Audi će otkriti s kojim F1 timom će nastupiti do kraja godine.

image

Audi Sport F1 bolid

Audi Sport

Počevši od koncepta, to je maketa za prikaz livreje. Bolid je obojen Audi Sport bojama (crvena, crna, srebrna i bijela) s amblemom s četiri prstena na stražnjem krilu u obliku labudovog vrata. Opsežna aerodinamička oprema izgleda slično bolidima iz tekuće sezone s uredno integriranom aureolom i Pirelli gumama.

Prema opisu, "prikazano vozilo je konceptno vozilo koje nije dostupno kao proizvodni model". Što je još važnije, Audijeva najava uključuje neke nove informacije o ulasku u F1. Novi hibridni pogonski sklop za trkaći automobil Audi Spot će razviti u postrojenjima u Neuburgu a der Donau, u Njemačkoj, u blizini sjedišta u Ingolstadtu.

image

Audi Sport F1 bolid

Audi Sport

Bivši FIA-in inženjer Adam Baker bit će izvršni direktor novog Audijevog F1 projekta. Kao što je otkrio Oliver Hoffman, član uprave koji je odgovoran za tehnički razvoj, postojat će bliska veza između projekta Formule 1 i odjela za tehnički razvoj Audi AG, što će "omogućiti sinergije".

image

Audi Sport F1 bolid

Audi Sport

Osim što se uvelike oslanja na elektrifikaciju, novi pogon također će koristiti održiva goriva, a F1 će do 2030. postati ugljično neutralan sport. Bolid će pokretati elektromotor, baterije, upravljačka elektronika i 1,6-litreni motora s turbom. Motor s unutarnjim izgaranjem proizvodit će blizu 544 KS (400 kW), a električni motor bit će "gotovo jednako snažan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2022 17:04