SIGURNOST

Audijeva tehnologija za bicikle ‘Cellular Vehicle-To-Everything‘ mogla bi spasiti mnogo života

Cijela poanta tehnologije C-V2X je omogućiti korisnicima ceste i infrastrukturi da učinkovito "komuniciraju" jedni s drugima

Audi CV2X

 Audi

Moderni automobili nude vrtoglav niz sigurnosnih značajki, ali američka Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama procjenjuje da je prošle godine u nesrećama poginulo 42.915 ljudi. To je povećanje od 10,5 posto u odnosu na 2020. i Audi vjeruje da je to neprihvatljivo.

image

Audi CV2X

Audi

Zato se njemački proizvođač automobila zalaže za usvajanje Cellular Vehicle-To-Everything (C-V2X) tehnologije. Oni misle da će njihova tehnologija poboljšati ne samo cestovnu sigurnost, već i prometno zagušenje.

Iako nećemo previše ulaziti u tehnologiju koja stoji iza C-V2X, to je izravna veza između sudionika u prometu i infrastrukture kao što su semafori. Unatoč tome što u nazivu ima "mobitel", tehnologija ne zahtijeva 4G ili 5G vezu.

Tehnologija također obećava anonimnost jer je fokusirana samo na objekte u blizini i njihov položaj. To je nevjerojatno kratko objašnjenje, ali cijela poanta tehnologije C-V2X je omogućiti korisnicima ceste i infrastrukturi da učinkovito razgovaraju jedni s drugima i dijele relevantne informacije.

image

Audi CV2X

Audi

To ima brojne prednosti jer vozači mogu biti upozoreni na pješake i bicikliste u blizini, čak i ako nisu vidljivi ljudskom oku.

Uskoro bi vaš automobil čak mogao tražiti da semafor upali zeleno ako na raskrižju nema nikoga. To bi bilo ostvarenje sna, ali Audi se usredotočio na sigurnost biciklista tijekom nedavne demonstracije C-V2X u Kaliforniji.

Demonstracija je uključivala posebno opremljen e-tron Sportback i biciklista koji je vozio bicikl opremljen komunikacijskim modulom Spoke C-V2X kao i zaslonom poput pametnog telefona. Modul dijeli lokaciju biciklista s obližnjim vozilima, u nastojanju da poboljša sigurnost, jer gotovo 1000 biciklista godišnje pogine u nesrećama motornih vozila, a oko 130.000 ih je ozlijeđeno.

image

Audi CV2X

Audi

Razlog broj jedan za ove nesreće je taj što vozač nije vidio biciklistu i tu tehnologija C-V2X pokazuje veliki potencijal. Konkretno, može upozoriti vozače na bicikliste koji se približavaju straga ili su zaklonjeni od pogleda. Prilikom izlaska s paralelnog parkirnog mjesta vozači su prvotno upozoreni porukom na instrument tabli da se približavaju biciklistima. Kako se biciklist približava, upozorenje se mijenja iz žute u narančastu i čuje se zvučni signal.

Slična upozorenja pojavljuju se na raskrižjima i kada se biciklist približava s leđa, a vi se spremate skrenuti ispred njega. Bicikliste o približavanju vozilima upozorava i zaslon na biciklu i zvučno upozorenje. Ovo je korisno jer su i biciklisti i vozači svjesni jedni drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:05