aktualno

Austrija je uvela jednodnevnu vinjetu. Oprez: najjeftinija je, no često ne i najisplativija

Iako je samo malo jeftinija od 10-dnevne nova dnevna vinjeta osobito je pogodna za putnike u tranzitu i jednodnevne izlete

Vinjeta, austrija

 Michael Bihlmayer/imago stock&people/Profimedia

Od 1. prosinca 2023. u Austriji je uvedena dodatna dnevna vinjeta za korištenje autocesta i brzih cesta. Košta 8,60 eura i dostupna je samo u digitalnom obliku.

Osim toga, 10-dnevna vinjeta je poskupila za 1,60 eura i sada košta 11,50 eura. Digitalnu vinjetu moguće je kupiti na internetu i na nekim benzinskim postajama u Sloveniji. Kao i kod slovenskih i mađarskih vinjeta i kod austrijske digitalne vinjete potvrdu kupnje trebate nositi sa sobom kako biste bili sigurni da nećete imati problema.

Iako je samo malo jeftinija od 10-dnevne vinjete nova dnevna vinjeta osobito je pogodna za putnike u tranzitu i za one koji odlaze na jednodnevne shopping izlete u Austriju.

image

Vinjeta, austrija

Michael Bihlmayer/imago stock&people/Profimedia

Pri jednodnevnom izletu u Austriju novom vinjetom uštedjet ćete 2,90 eura. Tko se vozi autocestama kroz Austriju, primjerice, u Njemačku, i ne namjerava se vratiti unutar deset dana sada može uštedjeti 5,80 eura u odnosu na kupnju dvije 10-dnevne vinjete. No ako se vraćate unutar 10 dana, 10-dnevna vinjeta je još uvijek najbolje rješenje.

Za one koji često putuju u ili kroz Austriju preporučuje se kupnja dvomjesečne vinjete čija je cijena minimalno spuštena s 29 na 28,90 eura, ili cjelogodišnje vinjete čija je cijena ostala nepromijenjena i iznosi 96,40 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:12