CO2 NA LOPATE

Autogol: Biden se na samit o klimi dovezao u ‘Zvijeri‘ koja troši i zagađuje kao 10 Golfova TDI

Blindirani Cadillac, poznat kao Zvijer (The Beast) od 8 tona, a na svakih 500 m potroši litru dizela, stigao je u pratnji 27 auta

Biden u Glasgowu

 Profimedia

"Dosta! Dosta je ubijanja ugljikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao zahoda. Dosta je paljenja, bušenja i rudarenja. Mi sami kopamo vlastite grobove" - dramatično je poručio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres na otvaranju konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Glasgowu.

Guterresove riječi izazvale su lavinu pozitivnih reakcija okupljenih, uključujući i američkog predsjednika Joe Bidena koji se nadovezao riječima: - Mi smo odgovorni za sve dosadašnje probleme i riješit ćemo ih, dugujemo to drugim nacijama, ali prije svega svojoj djeci i unucima - poentirao je Biden.

image

Karavana Bidena

Profimedia

No, već prvog dana, za vrijeme trajanja konferencije, silni planovi i obećanja o smanjenju emisije štetnih plinova pali su u vodu. Dok je Biden okupljene hranio pričama o klimatskim promjenama, na benzinskoj postaji u Edinburghu uočen je njegov Cadillac koji se potrošnjom goriva i emisijom štetnih plinova ruga svakoj izgovorenoj riječi američkog predsjednika.

Blindirani Cadillac, poznatiji kao Zvijer (The Beast) težak je osam tona, pokreće ga 6,6-litreni turbodizelski motor sa šest cilindara koji na svakih 500 metara potroši litru goriva. Emisija CO2 u prosjeku je deset puta veća od standardnog automobila. No, nije Zvijer najveći problem. Nije to niti druga, identična Zvijer, koja uvijek putuje s predsjednikom i služi kao mamac. Najveći problem je ‘prateći cirkus‘ od stotinjak vozila koji u stopu prate predsjednika. Uz njih, tu su i zrakoplov Air Force One te helikopter Marine One.

image

"The Beast", ilustracija

REUTERS

Prošloga tjedna karavana američkog predsjednika stigla je u Vatikan kod Pape Franje. Već tada, kolona od 85 vozila izazvala je žestoke reakcije. Britanski analitičar Darren Grimes podijelio je video Bidenove karavane uz komentar:

Ovako izgledaju Bidenovi gutači goriva. Ali zapamtite ljudi...

Vi morate prestati voziti vaš automobil.

Vi morate prestati letjeti u inozemstvo.

Vi morate prestati jesti meso.

Vi morate prestati koristiti plinski bojler.

Vi morate zagorčati sebi život kako bi spasili planetu.

Bunker na kotačima

Zvijer s kojom je Biden stigao u Škotsku košta dva milijuna američkih dolara. Uz spremnike kisika, bocu predsjednikove krvne grupe, Zvijer je imuna na sve napade, od metaka i kemijskih napada do bombi. Prozori su debeli 7,6 centimetara, a karoserija koju je proizveo General Motors napravljena je od čelika, aluminija i titana. Rezervoar goriva je također blindiran i pun specijalne pjene koja sprečava eksploziju čak i u slučaju direktnog pogotka.

image

"The Beast", ilustracija

REUTERS

U stražnjem dijelu Cadillaca šef Bijele kuće može imati tri suputnika, a od vozača ga dijeli staklena pregrada. Predsjednik SAD-a je jedini koji ju pritiskom na prekidač može spustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:50