CRNE SLUTNJE

Autoindustrija pred slomom? Čelnik VW-a: ‘Rat bi mogao nanijeti veću štetu od pandemije‘

Proizvođači automobila, uključujući Volkswagen, BMW i Porsche, imaju teškoća s nabavom kablova za automobile

Herbert Diess, ilustracija

 VW

Izvršni direktor njemačkog proizvođača automobila Volkswagena Herbert Diess, upozorio je da bi dugotrajni rat u Ukrajini mogao biti "daleko gori" za europsko gospodarstvo uključujući i autoindustriju nego pandemija koronavirusa, objavio je u četvrtak Financial Times, javlja Hina.

Prekid u globalnim nabavnim lancima "mogao bi dovesti do velikog povećanja cijena, nestašice energije i inflacije", izjavio je za FT.

image

VW pogon, ilustracija

VW

Smatra i da bi dugotrajni sukob u Ukrajini Europu mogao sučeliti s ogromnom prijetnjom visoke inflacije, navodi londonski list. U Volkswagenu nisu odmah bili dostupni za komentar njegovih izjava.

Proizvođači automobila, uključujući Volkswagen, BMW i Porsche, imaju teškoća s nabavom kablova za automobile, koje su do sada nabavljali u zapadnoj Ukrajini. Ti su pogoni sada zatvoreni zbog ruske invazije, pa su proizvođači automobila prisiljeni smanjiti proizvodnju.

Početkom mjeseca Volkswagen je zbog invazije na Ukrajinu obustavio poslovanje u Rusiji i izvoz vozila i prekinuo je proizvodnju u pogonima u Kalugi i Nižnjem Novgorodu, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. srpanj 2022 00:20