TAKSI BEZ VOZAČA

Autonomni gradski prijevoz: Je li ‘stakleno jaje‘ VW-a robotaxi kojeg najavljuje Mate Rimac?

Kabina se transformira po potrebi pa OnePod može biti obiteljski monovolumen, taksi, dostavno, ali i vozilo za turističko razgledavanje
Volkswagen OnePod

Volkswagen je predstavio svoju viziju mobilnosti gradskim prometnicama u budućnosti. Na DRIVE Volkswagen Group Forumu koji se održava u Berlinu do kraja godine, njemačka marka upoznala je javnost s konceptnim modelom OnePod - samovozećim automobilom na struju.

Višenamjensko 'stakleno jaje' u funkciji robotaksija može se koristiti u više svrha. Kabina se može transformirati po potrebi tako da OnePod može biti klasičan obiteljski monovolumen, taksi za prijevoz četiri osobe, dostavno vozilo, a s ogromnim staklenim površinama i vozilo namijenjeno turističkom razgledavanju.

Zahvaljujući opciji dizanja i spuštanja karoserije, visina izlaza iz kabine prilagođava se stajalištima, što posebno ide na ruku osobama s invaliditetom, djeci i starijim osobama. Bonus su ogromna, vrlo široka ulazna vrata. Konkretni detalji o električnom pogonu još nisu poznati.

image
Volkswagen

Ako se pitate kakve veze ima Volkswagen OnePod s nama, odgovor je Mate Rimac. Upravo on je u svibnju ove godine najavio da će Zagreb kroz tri godine postati prvi grad na svijetu u kojem će biti dostupna usluga električnih robotaksija.

Ako povežemo isprepletene vlasničke udjele u Volkswagen grupaciji, gdje Rimac Automobili imaju važnu ulogu, ne bi nas iznenadilo da upravo OnePod bude rješenje o kojem govori Mate Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 06:31