sve se okrenulo

Bez obzira volite li više Mercedes ili BMW, znate li koja je od ovih marki ove godine prvak prodaje?

Od početka srpnja do kraja rujna Bavarci su kupcima isporučili 622.000 jedinica što je rezultat prema očekivanjima

BMW Serija 5, Mercedes E-klasa, ilustracija

 BMW, Mercedes

Njemački automobilski div Mercedes u trećem je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio međugodišnji pad prodaje od četiri posto, ili prodanih 510.600 vozila, objavila je u utorak tvrtka, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa), piše Fenix Magazin.

Kako navode iz Mercedesa, prodaju su usporili nestabilno tržište, promjena modela E-klase i manjak jedinica iz tražene SUV linije GLC zbog uskih grla u kanalima nabave, odnosno smanjene proizvodnje.

image

Pogon Mercedes

Profimedia

Mercedes je u prvih devet mjeseci 2023. ipak zabilježio rast prodaje od dva posto ili 1,529.800 jedinica.

Prodaja je, inače, u skladu s prijašnjim procjenama tvrtke iz Stuttgarta, koja ove godine očekuje otprilike iste brojke kao i 2022. godine.

Konkurent iz Münchena, BMW, istodobno je značajno povećao prodaju i učvrstio vodeću poziciju u svijetu proizvođača automobila iz premium segmenta.

Od početka srpnja do kraja rujna Bavarci su kupcima isporučili 622.000 jedinica, gotovo šest posto više nego prethodne godine, a od siječnja do rujna prodaju su povećali za pet posto na 1,836.000 jedinica.

image

Novi BMW Modeli

Profimedia

BMW se također suočio s kašnjenjima u isporuci dijelova, ali je imao manje problema s tempom proizvodnje. Generatori rasta bili su najskuplji modeli više klase i e-automobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:35