POPLJUVAO NOVI MODEL

Bivši dizajner BMW-a Frank Stephenson nazvao novi BMW iX automobilom bez duše

"Bubrezi su preveliki, dizajn karoserije je previše minimalistički, a auto u vožnji izgleda statično", tvrdi poznati dizajner
Ilustracija: Frank Stephenson i BMW iX
 Profimedia, BMW

Novi dizajnerski smjer BMW-a već je neko vrijeme na meti kritičara počevši od kontroverznih "bubrega" modela Serije 4 sve do novih električnih modela. No, je li to sve? To je pitanje na koje Frank Stephenson danas dizajner Mc Larena i bivši dizajner BMW-a (X5), te potom raznih Ferrarija, Fiata i Maseratija, odgovara u svom najnovijem videu.

Fokus Stephensonove kritike, ovog puta, je električni model iX. U BMW-u novi iX nazivaju "simbolom nove ere mobilnosti": dugačak je i širok poput modela X5, visok kao X6, a međuosovinski razmak ima poput modela X7. Prema Stephensonu, to mu nedvojbeno osigurava vrhunsku prostranost u kabini.

Prema Stephensonu čak i proporcije odgovaraju, no fokus nezadovoljstva ovog dizajnera je negdje drugdje. Odnosi se to prvenstveno na prednju rešetku (bubrege) za koje i dalje misli da je prevelika, a karakteristične BMW "napetosti" po njemu nedostaje na cijeloj karoseriji automobila. Iako je BMW IX-u namijenio minimalistički dizajn, Stephenson tvrdi da su pretjerali s jednostavnošću.

"Ne miče se", objašnjava. “Za mene to nije pravi način dizajniranja objekta u pokretu. Više bih volio da vozilo izgleda kao da je spreman za pokret." Za to krivi odsutnost specifičnih dizajnerskih linija. Iako razumije sklonost BMW-a prema jednostavnosti, kao i za masku hladnjaka, kaže da su pretjerali.

"Odsutnost linija gotovo može pretvoriti vozilo u nešto što je samo statični objekt", kaže Stephenson.

Misli i da je loše ako je to novi dizajnerski jezik marke te da u finalu, iX izgleda kao da su ga kreirali dizajneri proizvoda, a ne automobila.

"Novi iX je skoro pa vozilo koje je izgubilo dušu", kaže Stephenson. „Ono što mislim nije kritizirati dizajnera proizvoda. Ali proizvodi izgledaju poput proizvoda, a automobili poput automobila. To nije ista profesija. "

Da sakrijete prednju masku, pita Stephenson, biste li mogli reći da je ovo BMW? Dobro pitanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:38