Ipak je kažnjivo

Blendanjem upozoravao vozače na policijsku kontrolu pa dobio kaznu od 116 eura

Iako upozoravanje drugih vozača dugim svjetlima prema zakonu nije kažnjivo, policija je pronašla ‘rupu u zakonu‘

Policijska kontrola (ilustracija)

 Jochen Tack/Alamy/Profimedia

Kako bi upozorili vozače iz suprotnog smjera na ‘policijsku sačekušu‘, mnogi vozači kao signal koriste duga svjetla. Kratka blicanja kolegijalan su znak da treba usporiti.

Iako takav način upozorenja prema zakonu nije kažnjiv, policija u belgijskom gradu Diestu uhvatila je i kaznila vozača upravo zbog ‘blicanja‘ drugim vozačima.

U policijskom priopćenju, kojeg prenosi Nieuwsblad, stoji da je vozač nakon prolaska radarske kontrole parkirao uz cestu i svjetlosnim signalima upozoravao druge vozače na radar, no ubrzo je stigla policija i naredila mu da se pomakne.

On ih je poslušao i pomaknuo se nekoliko metara dalje gdje je nastavio blendati.

Kako bi opravdali izrečenu kaznu, policija je zaključila da vozač nije kažnjen zbog upozoravanja drugih vozača nego zbog nepropisnog korištenja dugih svjetala. Policija tvrdi da je na taj način ugrožavao ostale sudionike u prometu jer ih je mogao zaslijepiti.

Na licu mjesta izrečena mu je kazna od 116 eura.

image

Policijska kontrola (ilustracija)

Arhiva Auto klub

Što se tiče Hrvatske, nedavno smo pisali o tome da li je ‘blendanje‘ kažnjivo i smiju li vozači uopće komunicirati na takav način?

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kratkotrajno, isprekidano blendanje drugim vozačima je dozvoljeno.

Policija vas za to ne smije kazniti.

Isto tako, svjetlosni znak upozorenja dopušten je i prije pretjecanja drugog vozila, no ipak, postoje slučajevi za koje je predviđena kazna.

Tako vozač ne smije požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova, a nije dopušteno niti zaslijepiti drugog vozača dugim svjetlima.

Propisana kazna za takav prekršaj u Hrvatskoj je 40 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:55