AKTUALNO

BMW bi uz pomoć Toyote od 2025. mogao početi masovno proizvoditi vozila na vodik

2021. godine u Munchenu BMW je otkrio iX5 Hydrogen, verziju standardnog SUV-a X5 s pogonom na vodikove gorive ćelije

2022. BMW iX5 Hydrogen

 BMW

Godine 2021. na sajmu automobila u Münchenu, BMW je otkrio iX5 Hydrogen, verziju standardnog SUV-a X5 s pogonom na vodikove gorive ćelije. I dok se to vozilo treba početi proizvoditi ove godine, bit će proizvedeno u malim količinama. Novo izvješće Nikkei Asia sugerira da bi BMW na vodik za masovno tržište mogao biti ovdje u nadolazećim godinama.

Šef prodaje Peter Nota rekao je za Nikkei da bi proizvodnja i prodaja BMW vozila s vodikovim gorivnim ćelijama mogla započeti već 2025. Također je sugerirao da bi prvo od ovih vozila vjerojatno bilo SUV, s obzirom na popularnost segmenta i njihovo uvjerenje da je vodikova tehnologija "posebno relevantna" za taj stil karoserije. S obzirom na to da se vozila na vodik mogu napuniti gorivom jednako brzo kao i njihova vozila na plin te da ne gube domet s varijacijama temperature, složit ćemo se s tim.

image

2022. BMW iX5 Hydrogen

BMW

I ne samo to, već izvješće također navodi da će vozilo biti zajednički razvijeno uz pomoć Toyote, tvrtke s kojom već imaju suradnju. "Imamo razne projekte na kojima radimo s Toyotom", rekao je Nota za Nikkei Asia. BMW je već radio s njima na stvaranju GR Supre, koja dijeli mnoge komponente s njihovim Z4 roadsterom, a vjerojatno će ponovno zatražiti pomoć japanske marke zbog njihovog iskustva u razvoju i proizvodnji vozila na vodik kao što je Mirai.

Zapravo, njih su dvojica u prošlosti zajedno stvorili vozilo na vodik, BMW serije 5 GT s Toyotinim sklopom gorivih ćelija, ali to je bio samo prototip.

image

2022. BMW iX5 Hydrogen

BMW

Nota, a time i BMW, vide vozila na vodik kao jedan od načina da se prevladaju neki od izazova s ​​potpuno električnim vozilima. Konkretno, spomenuo je za Nikkei da nije sva infrastruktura za punjenje jednaka i da je dostupnost materijala za proizvodnju donekle oskudna. Kao takvi, oni cijene ideju da ne stavljaju sva svoja jaja u jednu košaru. “Vjerujemo u važnost različitih tehnologija – električnih vozila na baterije, također vodika i učinkovitih motora s izgaranjem,” rekao je Nota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:00