JUBILEJ

BMW isporučio milijun elektrificiranih automobila, od toga 70 posto hibrida

Ipak, kompanija se protivi potpunim zabranama automobila koji imaju motore s unutarnjim izgaranjem

Jubilarni primjerak BMW iX xDrive40

 BMW

Njemački proizvođač vozila BMW jučer je objavio da je prodao milijunto elektrificirano vozilo te da planira do 2025. dosegnuti ukupnu prodaju od dva milijuna EV vozila.

Oko 70 posto do sada prodanih električnih vozila su hibridi, rekao je član uprave Pieter Nota na okruglom stolu s novinarima, dodajući da kompanija vjeruje da će hibridni modeli i dalje imati važnu ulogu, posebno za kupce kojima punjenje nije dostupno.

BMW se u nastojanju da smanji emisije štetnih plinova dugo zalagao za ulaganja u niz tehnologija a nije se fokusirao isključivo na električne automobile koje koriste baterije. Također, kompanija se protivi potpunim zabranama kupnje automobila koji imaju motore s unutarnjim izgaranjem.

Bavarci namjeravaju do 2030. ostvariti cilj da najmanje 50 posto njegove globalne prodaje čine potpuno električna vozila, ali već je nekoliko puta ponovio da je nedostatak infrastrukture za punjenje glavna prepreka bržem prihvaćanju električnih vozila.

Prodaja BMW-a u studenom bila je nešto ispod prošlogodišnje razine, izvijestio je Nota, jer nestašica čipova i dalje ograničava ponudu. No, kompanija je uvjerena da će uspjeti ostvariti rast prihoda u odnosu na prošlu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 00:25