ELEKTRIČNI BAVARAC

BMW iX3 električni crossover koji stiže iz Kine s dosegom od 460 kilometara

Električna izvedba njemačkog SUV-a proizvodit će se u Shenyangu u partnerstvu s Brillianceom, imat će elektromotor snage 210 kW
BMW iX3
 BMW

Pokazan kao prototip prije dvije godine na salonu u Šangaju, električni BMW X3 otkriven je u svojoj serijskoj verziji pod novom oznakom iX3, a uskoro će biti na raspolaganju i na europskom tržištu. Proizvodit će se u Kini kao joint-venture njemačke korporacije i kineskog Brilliancea, u okviru zajedničke firme u Shenyangu koja već godinama proizvodi BMW za kinesko tržište.

image
BMW iX3
BMW

Prvi veći električni SUV tvrtke iz Munchena, poznate po sportski orijentiranim modelima, imat će jak elektromotor snage 210 kW (286 KS) i okretnog momenta 400 Nm od samog starta, kojim će dvije tone težak SUV na struju putem automatskog mjenjača i 4x4 pogona moći postići stotku za 6,8 sekundi. Litij-ionske baterije imaju 188 ćelija ukupnog kapaciteta 74 kWh, za koje njemački inženjeri uvjeravaju da se na brzom punjaču za samo 34 minute napune od nule do optimalnih 80 posto kapaciteta.
image
BMW iX3
BMW

Prema WLTP mjernom ciklusu autonomija najnovije, pete generacije BMW-ove električnog pogona doseže 460 kilometara, što znači da u praksi treba računati s 350 do 400 kilometara. Nisko smještene baterije nisu narušile kapacitet prtljažnika od uobičajenih 510 litara obujma, a osim električnom pogonskom sklopu prilagođene grafike instrumenata nema drugih promjena niti u snažno digitaliziranom vozačkom ambijentu.
image
BMW iX3
BMW

Međutim, modificiran vanjski izgled s aerodinamičnim naplacima od 19 ili 20 cola, glatkim površinama prednjeg dijela i punim bubrezima bez uobičajenih rešetki jasno pokazuje da se radi o specifičnoj verziji. U Njemačkoj će osnovna koštati 68 tisuća eura (pola milijuna kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:44