od 2025.

BMW je kupio Alpinu! Otvoreno novo poglavlje suradnje koje traje već više od 50 godina

Alpinin pogon u Buchloeu će nastaviti prodavati dijelove dodatne opreme, ali će se proizvodnja preseliti u BMW tvornice

2022. Alpina B8

 Alpina

BMW je upravo kupio Alpinu, nakon odnosa dviju kompanija dužih od pola stoljeća. Kompanije su postigle dogovor koji znači da će BMW preuzeti potpunu kontrolu nakon 31. prosinca 2025. godine, nakon što istekne trenutni petogodišnji sporazum o suradnji.

image

2022. Alpina B8

Alpina

Nakon toga, Alpinin pogon u Buchloeu će nastaviti prodavati dijelova i dodatne opreme, ali će se proizvodnja automobila preseliti u jednu od BMW-ovih tvornica. BMW već sastavlja neke Alpinine automobile prije nego što ih pošalje u Buchloe na završnu montažu.

image

2022. Alpina B3

Alpina

Burkhard Bovensiepen je osnovao Alpinu 1965. godine i stekao reputaciju po izradi bržih i upravljivijih BMW-a. Sedamdesetih godina Alpina je postigla velike rezultate u motosportu, a 1983. kompanija je prepoznata kao vlastiti proizvođač. Od tada, BMW i Alpina blisko surađuju, pri čemu se Buchloev brend od M divije razlikuje po fokusu na spoju performansi i luksuza, a manje na izravne performanse.

“Rano smo prepoznali izazove s kojima se automobilska industrija suočava i sada postavljamo pravi put za ALPINA-u i za našu obiteljsku tvrtku", rekao je Andreas Bovensiepen, su-direktor ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG. Što se tiče financijskih informacija, niti jedna kompanija nije objavila mnogo detalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 02:09