DOMAĆA FORMULA 1

Bolid Formule Student spreman za nastupe u Silverstoneu i Hockenheimu!

Prije dvije godine Tim je na FS natjecanju u Velikoj Britaniji osvojio treće mjesto u kategoriji timova koji nastupaju samo s projektom bez trkaćeg bolida
 Željko Šop/CROPIX

Skupina studenata riječkog Tehničkog fakulteta okupljena u "RIteh racing teamu" već dvije godine radi na konstrukciji malog trkaćeg bolida za Formulu student, najcjenjenije svjetsko natjecanje studenata tehničkih znanosti s tradicijom dugom 25 godina, a koje organiziraju i sufinanciraju korporacije i timovi Formule 1 okupljene u Međunarodnom udruženju inženjera strojarstva iMeche.

Trkaći bolid riječkog riječkog teama svečano je predstavljen u centru Rijeke uoči predstojećeg nastupa i natjecanja u konkurenciji više od stotinu timova iz cijelog svijeta. Tim u sastavu Andrea Arbula, Robert Blažić, Igor Felc, Ivan Maglica, Hrvoje Novak, Goran Tomac, Danijela Turk i Velibor Vučković vođeni mentorom prof. dr. Vladimirom Medicom nastupiti će od 15. do 18. srpnja na engleskoj stazi Silverstone, te na njemačkom Hockenheimu od 4. do 8. kolovoza.

Savjetnik i mentor Tima prof. Vladimir Medica tim je povodom izjavio:

- Studenti se natječu u konstruiranju, izradi, prezentaciji poslovne studije i utrkama trkaćih bolida napravljenih u skladu s pravilima SAE organizacije. Zahvaljujući entuzijazmu, želji i volji skupine studenata poslije dvogodišnjeg upornog i kvalitetnog rada dovršen je trkaći bolid koji je testiran i na automotodromu Grobnik. Prije dvije godine Tim je na FS natjecanju u Velikoj Britaniji osvojio treće mjesto u kategoriji timova koji nastupaju samo s projektom bez trkaćeg bolida.

Sada kada je bolid Formule Student spreman i za nastupe nedavno se ovjenčao posebnom nagradom za konstrukciju i brončanim odličjem na INOVI mladi 2010. u kategoriji studenata. Riječke studente u Velikoj Britaniji i Njemačkoj očekuju natjecanja u statičkim i dinamičkim disciplinama. U prvima se ocjenjuju konstrukcija, troškovi, organizacija, te poslovna prezentacija, dok se u dinamičkim timovi natječu u testovima ubrzanja, ovjeca, izdržljivosti, te vožnji slaloma.

Mladim riječkim entuzijastima, konstruktorima i sportskim zanesenjacima brzinama pomoglo je desetak tvrtki, ali još uvijek zaokružuju financijsku konstrukciju nastupa u Europi gdje će predstavljati hrvatska dostignuća. I dvodnevna prezentacija koju su pomogli Zajednica tehničke kulture Rijeka, In klub inovatora i Sveučilište u Rijeci potpora je projektu. Mala simpatična formulica veliki je iskorak domaće znanosti i ustrajnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:05