PAMETNIJI IZBOR

Bolja i povoljnija alternativa: Zašto sve više tinejdžera ne želi vozačku dozvolu?

‘Sloboda‘ koju bi inače dobili s 18 godina, sada im je dostupna puno ranije...

Električni bicikl (ilustracija)

 Photononstop/Alamy/Alamy/Profimedia

Polaganje vozačkog ispita i dobivanje vozačke dozvole nekada je za većinu tinejdžera bilo ispunjenje sna. No, danas se situacija promijenila.

‘Sloboda‘ koju bi inače dobili s 18 godina, sada im je dostupna puno ranije...

Ta sloboda dolazi u obliku električnih bicikala koji mladima predstavljaju osjetno povoljniju alternativu automobilima.

I dok bicikli izazivaju zabrinutost nekih roditelja, većina drugih roditelja prigrlila je ‘slobodu‘ koju električni bicikli nude njihovim tinejdžerima.

Wall Street Journal piše da mnogi roditelji vide e-bicikle kao idealnu pomoć svojoj djeci između odlaska u školu i izvanškolskih obaveza.

‘Broj tinejdžera s vozačkim dozvolama pao za oko osam posto u posljednja dva desetljeća, prema posljednjim podacima Američke uprave za autoceste. E-bicikli također daju veću neovisnost tinejdžerima koji još nisu dovoljno odrasli za vožnju‘, navodi WSJ.

image

Električni bicikl (ilustracija)

MEGA/The Mega Agency/Profimedia

Zašto tinejdžeri radije biraju električni bicikl umjesto automobila?

Pomak od želje za prvim automobilom do prvog e-bicikla potaknut je mnogim motivima, a neki od najvećih su mješavina ekonomskih i praktičnih čimbenika.

Za mnoge tinejdžere i njihove obitelji trošak vlasništva automobila je negativan faktor. Od cijene samog vozila do osiguranja, goriva i održavanja, troškovi rastu neviđenom brzinom.

Električni bicikli, s druge strane, nude pristupačniju alternativu.

Početna nabavna cijena je znatno niža, a operativni troškovi su gotovo nula, osim povremenih novih kočionih pločica i guma.

Uz sve veće troškove života, mnoge obitelji smatraju e-bicikle financijski boljim izborom.

Za razliku od automobila, koji zahtijevaju vozačku dozvolu i često roditeljski nadzor tijekom razdoblja učenja vožnje, električni bicikli su dostupni odmah. Također, ne moraju provoditi sate na tečaju za vozače učeći pravila upravljanja automobilom.

Većina djece već u djetinjstvu savlada vožnju biciklom, pa su vještine upravljanja već naučene.

image

Električni bicikl (ilustracija)

Charles Stirling (Travel)/Alamy/Alamy/Profimedia

Iako e-bicikli nude mnoge prednosti, sigurnost je ključna briga za roditelje i tinejdžere. Mnogi se gradovi prilagođavaju porastu upotrebe e-bicikala širenjem biciklističkih staza i provođenjem strožih propisa kako bi se osigurala sigurnost vozača. Uz sigurne staze i pridržavanje prometnih propisa, vozači električnih bicikala još se samo moraju naoružati kacigom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 13:18