SAVJETNIK ZA VOZAČE

BOLJE JE BITI SPREMAN NA VRIJEME: Donosimo 7 zlatnih savjeta za pripremu vašeg limenog ljubimca za zimsku vožnju!

 
 Ivan Lacković

Iako vani možda još uvijek sija sunce, jasno je kako nam ubrzo slijede pogoršanje vremena, niske temperature i potencijalni snijeg.

Naravno, to znači da ćete između ostalog morati pripremiti i vaše limene ljubimce. Ovim putem donosimo sedam zlata vrijednih savjeta, a bitnije od svega jest - biti na vrijeme spreman na nevrijeme...

1. Zimske gume

ADAC Winter-Reifen-Test_Test World_Ivalo Finnland_10.-13. Dezember 2017
ISP Wolfgang Grube

Prvi je naravno vezan uz ono što prvo morate provjeriti ili nabaviti – zimske gume.

Ne moramo uopće isticati koliko su one važne, budući da posreduju između automobila i ceste.

Pritom svakako obratite pozornost na dubinu šara na gaznim površinama.

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Ivan Lacković

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, a pod zimskom opremom podrazumijevaju se četiri zimske gume ili četiri ljetne s najmanjom dubinom profila od 4 mm s lancima za snijeg.

Naravno, mi preporučamo ugradnju zimskih guma koje ipak čuvaju glavu.

2. Sredstva za odleđivanje stakala

Zagreb, 091217.
Gradjane metropole nakon kisne noci doceko je prvi ovosezonski snijeg.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Probudili ste se, a vani je ledeno i već padaju prve pahulje snijega.

Dolaskom do vašeg automobila shvaćate da su stakla zaleđena, a vi nespremni nemate s čime maknuti led...Poznata situacija?

Da vam se isto ne bi dogodilo i ove godine s prvim snijegom, bilo bi dobro da se već sada „naoružate” različitim sredstvima protiv odleđivanja stakala s kojima ćete problem brzo riješiti.

3. Antifriz

Ivan Lacković

O antifrizu treba voditi računa, a ako se to već ne obavi kroz redovito servisiranje, vozač uvijek može otići na kontrolu koju sezonski u pravilu nude specijalizirane radionice.

Osim guma, akumulatora, opće dijagnostike, ondje se testira i točka otpornosti na zamrzavanje i antifriza i tekućine za stakla.

Ako sami dolijevate antifriz, pazite da ga ne natačete u posudu tekućine za stakla i obrnuto, jer je bilo i takvih slučajeva, zbog blizine posuda i često jednake boje tekućina.

4. Zaštita automobila voskom, keramikom ili prozirnim folijama

Google Maps photo

Iako nije nešto što bi bilo od iznimne važnosti, zaštita laka uopće nije loša stvar ako vam je stalo da vašeg automobila.

Znamo kako ceste izgledaju zimi, uz sol i kamenčiće koji redovito završavaju na odbojnicima i naplacima, pa je zaštita voskom itekako preporučljiva, a za one zahtjevnije tu su keramički premazi i zaštite prozirnim folijama koji su pritom ipak osjetno skuplji.

5. Brisači i tekućine za stakla

Ivan Lacković

Metlice brisača na niskim se temperaturama pod utjecajem padalina mogu zamrznuti i zalijepiti za vjetrobran, a mnogo vozača je često lijeno ili nema vremena pažljivo ih podići i odvojiti od stakla prije aktiviranja.

Pod takvim opterećenjem može proklizati zupčanik u motoriću i tako strada cijeli mehanizam brisača. Na sličan način odlaze i pumpice tekućine za stakla, ako je posuda prazna.

Ako sami dolijevate, najprije potpuno potrošite ljetnu, a zatim ulijte zimsku, jer se često ne podnose pa se zgusnu i nemaju funkciju.

Osim toga, važno je uvijek imati rezervnu bocu tekućine za stakla, i to onu prilagođenu zimskim uvjetima kako vam se ne bi dogodilo da ostanete bez iste, a benzinske ni blizu (ili, ako je blizu, a vozite primjerice u Austriji, ista će vas stajati poput butelje kakvog skupog vina).

6. Akumulator

Ivan Lacković

Slab i star akumulator posustat će na prvoj jačoj hladnoći, pa ćete tada jedva upaliti svoj automobil ili, u gorem slučaju – zvati prijatelja ili člana obitelji da dođe s kablovima.

I dok je to privremeno rješenje, dugoročno će ipak trebati zamijeniti akumulator. O ovakvim stvarima treba paziti posebno ako planirate kakav duži put jer ne želite kupovati novi akumulator u talijanskim Alpama i potrošiti još veći iznos i izgubiti dan skijanja...

7. Strugalica za čišćenje stakla od leda

Željko Puhovski / CROPIX

Uz već spomenuti sprej za odleđivanje, korisno je imati i strugalicu za led koja će dodatno olakšati stvari.

Postoje različite, čak i one s ekstenzijom u obliku rukavice pa će vam ruke ostati ugrijane i nakon što očistite automobil. Treba samo paziti da ne budete previše grubi i time oštetite staklo.

Još jednom napominjemo – iako je možda vani još uvijek sunčano, svakako bi bilo dobro da već sada pripremite pribor poput ovog i pospremite ga u prtljažnik da vas zime ne bi iznenadila.

U komentarima nam također napišite kako se vi pripremate za zimu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:21