SVAKI PETI DROGIRAN

BROJKE SU NEUMOLJIVE U državama u kojima je marihuana legalizirana porastao broj vozača pozitivnih na THC u nesrećama sa smrtnim posljedicama

 
Ilustracija
 Olivier Digoit / imageBROKER / P

Podrazumijeva se da je upravljanje vozilom pod bilo kakvim utjecajem loša ideja. Sada je najnovija provedena studija pokušala utvrditi ima li marihuana negativan učinak na vozače u SAD u državama u kojima je legalizirana.

Studiju je provela Fondacija AAA (američki autoklub), i pokazalo se kako je porastao broj osoba s THC-om u krvi koji su sudjelovali u teškim nesrećama.

Istraživanje je usredotočeno na državu Washington, gdje je marihuana legalizirana za rekreativnu upotrebu još od kraja 2012. godine.

U obzir su uzete nesreće sa smrtnim ishodom u toj državi tijekom posljednjih deset godina; pet godina prije i pet godina nakon što je legalizacija poslala službena.

Otkriveno je da je očit porast vozača koji su bili pozitivno testirani na tetrahidrokanabinol (THC), glavnu komponentu koja marihuani daje psihološke učinke.

Tako je THC bio prisutan kod otprilike 8,8 posto vozača koji su sudjelovali u nesrećama sa smrtnim ishodima prije 2013. godine. Nakon što je marihuana legalizirana, ta se brojka popela na prosječno 18 posto s konstantnim rastom od 2013. do 2018. godine od 14,0 na 21,4 posto!

Svodeći to na stvarne brojke, 56 vozača je u prosjeku bilo pozitivno na THC prije legalizacije, a prosjek je skočio na 130 osoba nakon legalizacije.

Ipak, ovdje treba napomenuti da studija ne pokušava dokazati da je upravo marihuana bila uzrokom sudara, već tek ukazuje na povećanje broja vozača koji su na testovima bili pozitivni na THC nakon sudara.

"Ova nam je studija osigurala u razdoblju od dugih 10 godina puno vrijednih podataka o potencijalnom utjecaju marihuane na sigurnost u vožnji i izazvala je puno razloga za zabrinutost", rekao je dr. Sc. David Yang, izvršni direktor Fondacije AAA za sigurnost prometa.

"Rezultati analize sugeriraju da legalizacija rekreacijske upotrebe marihuane može povećati stopu vozača pozitivnih na THC koji su bili koji uključeni u nesreće sa smrtnim posljedicama", dodao je. U 2017. godini, ako se gleda pojedinačno, ispada da je svaki peti vozač uključen u najteže nesreće bio pozitivan na THC.

Marihuana je trenutno za rekreacijsku upotrebu legalna u 11 američkih država s tendencijom kako će se taj broj vjerojatno povećavati u idućim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:09