IDU U POVIJEST

BUDUĆNOST JE STIGLA, no pitanje je treba li nam ova inovacija u automobilima?

 
 Lexus

Budućnost postaje sadašnjost! Tako bismo najbolje mogli opisati potez Lexusa da prvi u serijski automobil ugradi kamere umjesto retrovizora. Takvu praksu dosad smo gledali na konceptima, a japanski proizvođač odlučio je da je vrijeme da ova "inovacija" uđe u serijsku proizvodnju. Prvi model koji će umjesto klasičnih retrovizora imati kamere s ekranima na kojima će se projicirati slika bit će Lexus ES. Prednosti u odnosu na klasični retrovizor svakako ima: prije svega, otpor zraka je manji, buka koju specifični oblici retrovizora stvaraju bit će minimalizirana, a kamera će pritom moći pokriti veći prostor od zrcala.

Foto: Lexus

U Lexusu su odlučili da će se slika prikazivati na 5-inčnim zaslonima koji će biti ugrađeni u A-nosačima krova. Tu dolazimo do prvog "problema". Ne znamo za vas, ali nama ovakvo što baš i ne izgleda najspretnije izvedeno. Osim toga, veliki zaslon vidljiv je po noći i kada nema sunca, no kada sunce krene udarati po ekranu, pitanje je kakva će biti vidljivost a samim time i sigurnost. Još jedan problem svakako je održavanje. Popravak ekrana i kamera vjerojatno će biti skuplji od popravka klasičnog retrovizora...

Neki od vas možda će se sjetiti kako je Audi prije nekoliko mjeseci prikazao svoju viziju "digitalnih retrovizora", no riječ je o konceptnoj verziji, dok će Lexusov sustav biti dostupan već od idućeg mjeseca. Ipak, u Europi ga još nećemo gledati budući da je zasad rezerviran za japansko tržište. Ostatak svijeta još će trebati pričekati, a razlog je između ostalog i u samim propisima i regulacijama budući da je potrebno prethodno odobravanje ove tehnologije koju je zasad odobrio samo Japan. Mislite li da ovaj sustav ima smisla ili preferirate klasične retrovizore?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:21