ELEKTRIFIKACIJA

CATL najavio nove baterije koje su toliko guste da će omogućiti uporabu u električnim avionima

Nova baterijska tehnologija ima 1,5 puta veću energetsku gustoću od Teslinih najnaprednijih 4680 ćelija

CATL kondenzirane baterije

 CATL

CATL tvrdi da je na rubu tehnološke prekretnice za baterije, zahvaljujući tehnologiji koja nudi gustoću energije do 500 Wh/kg. To je dovoljno za nadmašivanje uporabe u auto-industriji i stvaranje potpuno električnih aviona, tvrdi tvrtka.

Samo najnovija inovacija u baterijama iz CATL-a, za referencu, kaže da njegove natrij-ionske baterije imaju energetsku gustoću od 160 Wh/kg. U međuvremenu, Tesline 4680 baterijske ćelije, koje se smatraju jednima od najnaprednijih na današnjem tržištu, imaju energetsku gustoću do 296 Wh/kg, prema InsideEV-u.

image

CATL kondenzirane baterije

CATL

"CATL može postići te impresivne brojke zahvaljujući novoj visoko vodljivoj biomimetičkoj tehnologiji elektrolita u kondenziranom stanju koja stvara samoprilagodljivu mrežnu strukturu na mikronskoj razini koja može prilagoditi interaktivne sile unutar lanaca kako bi poboljšala vodljive performanse".

Baterije će također koristiti katodne materijale ultra-visoke gustoće energije i inovativne anodne i separatorske materijale kako bi ponudile dobre performanse punjenja i pražnjenja. Osim toga, ti će materijali pomoći da baterije budu sigurne, kaže CATL.

image

CATL kondenzirane baterije

CATL

"Lansiranje ove vrhunske tehnologije ruši ograničenja koja su dugo ograničavala razvoj sektora baterija i otvorit će novi scenarij elektrifikacije usredotočen na visoku razinu sigurnosti i male težine", napisala je tvrtka u priopćenju.

Kaže da aktivno radi s partnerima na razvoju električnih putničkih zrakoplova koji postižu sigurnosne standarde na razini zrakoplovstva. Baterije će se također koristiti za automobilsku primjenu, a očekuje se da će krenuti u proizvodnju kasnije ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:51