DRUGA GENERACIJA

Chevrloet Aveo: Bolji automobil znači i višu europsku cijenu

Zanimljiv dizajn, dobar interijer i udoban ovjes svrstavaju novi Aveo među poželjnije gradske modele

Ovog ljeta Chevroletov bivši bestseller Aveo stiže u potpuno novom izdanju. Druga generacija povoljnog gradskog modela ima načelno istovjetne, no nešto napetije osnovne linije karoserije, a prednji kraj je sada upadljivije i odvažnije oblikovan, sa zanimljivo riješenim svjetlima. Kao i prije, novi Aveo će se nuditi u hatchback s pet i 36 cm dužoj limuzinskoj verziji s četiri vrata koje se, osim dizajnom, razlikuju nešto izdašnijom ponudom prostora duže izvedbe.

Dobra ponuda benzinaca

Određena dizajnerska domišljatost nastavlja se i u interijeru koji se ističe analogno digitalnim instrumentima te pametno raspoređenim i zamišljenim pretincima. Hatchbackova prostranost je bolja nego kod prethodnika i na stražnja se sjedala relativno udobno mogu smjestiti dva odrasla putnika, no po mjerilima klase Aveo spada u prosjek.

Prtljažnik hatchbacka nudi 290 (653 l sa spuštenim sjedalima), a limuzina raspolaže sa 502 litre. Tri četverocilindrična benzinca čine prvotnu ponudu novog Avea, a krajem godine će stići dvije verzije 1,3-litrenog common-rail turbodizelaša. Osnovni 1,2-litreni benzinac razvija 86, 1,4-litreni ima 100, a najsnažniji 1,6 raspolaže sa 115 KS.

Svi motori serijski imaju peterobrzinske ručne mjenjače, a za dva snažnija kao opcija se nudi šesterobrzinski automatik. Razmjerno dug međuosovinski razmak (252 cm), širi tragovi kotača te dobro podešen ovjes posebno prilagođen europskim cestama rezultirali su osjetno većom udobnošću u vožnji.

Pohvalno udoban

Aveo vrlo dobro upija sve neravnine na koje smo uspjeli naići na inače besprijekornim prometnicama u okolici Züricha, no čini se da će uvjerljivo svladavati i naše, manje pohvalne gradske ceste. Novi Aveo na hrvatskom tržištu kreće u prodaju krajem ovog mjeseca, a osnovna verzija s 1,2-litrenim benzincem i početnom opremom bit će dostupna za 10.242 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:38