ENERGETSKA KRIZA

Cijene goriva u Europi: Nizozemci litru benzina već plaćaju dva eura, evo i gdje je najjeftiniji

U Hrvatskoj je "vatra" trenutno ugašena ekspresnim dekretom Vlade, a što je pred nama ostaje za vidjeti...
Cijene goriva
 CROPIX, autotraveler.ru

Prije šest dana na snagu je stupila uredba o maksimalnoj cijeni goriva kojom je Vlada ograničila maloprodajne cijene goriva zbog čega su na 30 dana cijene stabilizirane na 11 kuna za benzine i 11,10 kuna za dizele.

image
Tankanje goriva, ilustracija
Davor Zunic/CROPIX

Tako je zaustavljen galopirajući rast cijena uzrokovan trenutnom globalnom energetskom krizom, a "vatra" je trenutno ugašena ekspresnim dekretom, zasad... Što je pred nama ostaje za vidjeti, no treba spomenuti i da su i ovakve cijene kakve jesu, za naš standard vrlo visoke.

Manja nam je utjeha da su cijene u prosjeku korektne ako u obzir uzmemo one u nekim drugim zemljama Europe, koje su mahom razvijenije od Hrvatske.

image
Cijene goriva
autotraveler.ru

Tako je Nizozemska s trenutnom cijenom od 2.06 eura za litru benzina trenutno europski rekorder, a dva eura već plaćaju i Talijani i Nijemci na postajama na autocestama. S druge strane, Rusija, Bjelorusija i Turska plaćaju za litru benzina manje od jednog eura. Koliko gorivo plaćaju vozači u 45 zemalja europskog kontinenta provjerite u tablici portala autotraveler.ru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 16:22