TRŽIŠTE AUTOMOBILA

Corsa najtraženija, rekordna prodaja Seata, Porsche prvi izbor među luksuznima

VW-ova prednost od 90 automobila u odnosu na Renault nije značajna, ali je svejedno primjetna

Najbolji pokazatelj koliko su javne nabave pumpale tržište jest rezutat prodaje novih automobila u svibnju. Ukupno je registrirano 3875 vozila, naspram 3651 automobila u istom periodu lani. To je porast od svega oko 6 posto, znatno manje nego u prva četiri mjeseca. A dokaz kako je MUP bio najveći doping tržišta potvrđuje i rezultat Škode koji je znatno slabiji negoli dosada sa svega 179 registracija, a znamo da je upravo češki proizvođač glavni dobavljač policije.

Dobri rezultati Peugeota

Svibanj je mjesec kada počinju prve isporuke rent-a-car poduzećima. To je također vidljivo u rezultatima proizvođača čije modele najčešće i srećemo u flotama iznajmljivača poput Volkswagena, Opela ili Renaulta. Čini se kako je ove godine dobar posao napravio i Seat koji je u ožujku ubilježio rekordni rezultat od 148 registracija.

Ipak Volkswagen trenutno ima najviše razloga za satisfkaciju jer su vodeća marka u Hrvatskoj. Prednost od 90 automobila u odnosu na Renault nije još uvijek značajna, ali je sigurno lijepo biti na vodećoj poziciji. Renault je imao nešto malo lošiji rezultat u svibnju koji se može pripisati i nešto kasnijim isporukama modela Megane i Clio Generation za kojim vlada prava jagma.

Popularan Nissan Juke

Čini se kako je snažna marketinška kampanja Peugeota s povoljnim 206-icama, 207-icama i 308-icom imala efekt jer je lav ubilježio najbolji rezultat dosada na tržištu sa 358 registracija. Toyota i Nissan se i dalje bore za prvo mjesto među japanskim konstruktorima, s time da je Juke čini se postao jako tražena roba na našem tržištu, dok Toyota odgovara malim gradskim Yarisom i Aygom.

Porscheu najbolji mjesec



Čini se kako naši kupci i dalje najviše vole i cijene Porsche kada su u pitanju luksuzni i sportski automobili. Tako je samo u svibnju registrirano čak pet novih Porschea. Kod modela Škoda, Octavija je zahvaljujući MUP-u još uvijek na poziciji broj 1 u prvih pet mjeseci, ali je prošlog mjeseca najtraženiji automobil u Hrvatskoj bila Opel Corsa sa 174 registracije, dok je Volkswagenu osim dobrog rezultata Pola (168 registracija) ipak najveća satisfakcija broj prodanih Passata (čak 144) gdje je zarada ipak kudikamo veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:21