aktualno

Demonstracijska vožnja: "Morizo“ u Belgiji testirao GR Yaris H2 s pogonom na vodik

Juha Kankkunen vjeruje da će vodik biti jedna od načina postizanja ugljične neutralnosti, ne samo u motosportu

H2 Yaris, 2022 FIA World Rally Championship

 Toyota Gazoo Racing

Toyota GR Yaris H2 posebna je inačica japanskog hot-hatcha s pogonom na vodik koji je nedavno imao nastup na demonstracijskoj vožnji u sklopu Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) u belgijskom Ypresu. Bilo je to prvi put da se Toyotin automobil na vodik već u razvojnoj fazi vozi po javnoj cesti izvan Japana.

Za upravljač GR Yarisa H2 sjeo je "Morizo“, zapravo predsjednik Toyota Motor Corporation - Akio Toyoda, koji sve utrke i relije vozi upravo pod tim pseudonimom. Suvozač u demonstraciji bio je bivši vozač i četverostruki WRC prvak Finac Juha Kankkunen, koji je jedan svoj naslov osvojio i u Toyoti.

image

H2 Yaris, 2022 FIA World Rally Championship

Toyota Gazoo Racing

Posebni GR Yaris H2 je u sklopu WRC-a bio u službi testnog automobila posebne etape (Special Stage) 11, koja se vozila drugog dana relija u Belgiji.

Etapa koju je prošao GR Yaris H2 bila je duga 15 km i sačinjena od uskih cesta koje su se protezale uz polja i između kuća, te veliki izazov čak i za natjecatelje WRC-a.

"Morizo“ ​​nikada nije vozio tim cestama, niti je imao priliku pregledati ih prije nego što je započeo svoju vožnju. Ipak, oslanjajući se na suvozača Kankkunena, uspio je savladati izuzetno skliske i stalno promjenjive površine ceste te uspješno završiti etapu.

image

H2 Yaris, 2022 FIA World Rally Championship

Toyota Gazoo Racing

Nakon vožnje GR Yarisa H2 "Morizo“ je izjavio: "zahvalan sam Kankkunenu što mi je dopustio da vozim GR Yaris H2 po ovoj stazi. Uz njegove upute osjećao sam se mirno i relaksirano, iako su ceste bile teške, ne samo skliske već i uske, a činilo se da se njihove površine mijenjaju iz trenutka u trenutak. U sklopu ovog događaja također smo imali i Toyotu Mirai (električno vozilo s gorivnim člancima) uz pomoć koje je demonstrirano vanjsko punjenje vozila s pogonom na vodik. Vjerujem da smo s tim, zajedno s vožnjom vozila s pogonom na vodik, uspjeli u Europi istaknuti potencijal vodika kao opcije za postizanje ugljične neutralnosti.“

image

H2 Yaris, 2022 FIA World Rally Championship

Toyota Gazoo Racing

Suvozač Juha Kankkunen nakon demonstracijske vožnje je izjavio: "Akio Toyoda, ili "Morizo“ vozio je sjajno. A motor s pogonom na vodik isporučio je solidan okretni moment, što ga ne čini nimalo drugačijim od benzinskog motora kad je riječ o osjećaju vožnje. No, s obzirom na to da ne stvaraju nikakve štetne emisije, vjerujem da će motori s pogonom na vodik biti jedna od opcija postizanja ugljične neutralnosti, ne samo u svijetu motosporta nego i u svijetu svakodnevnih automobila.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 15:31