GEELY

Desant na Europu: Kinezi preuzimaju ogroman vlasnički udio u Renaultu?

Budući da Renaultov partner Nissan nema ambicija za dio vezan s motorima s unutarnjim izgaranjem, u priču je ušao Geely

Renault Megane RS

 Arhiva Auto klub

Renault uskoro planira podijeliti poslovanje na dva dijela, jedan za razvoj i proizvodnju električnih vozila, a drugi za modele koje pokreću motori s unutarnjim izgaranjem. Budući da Renaultov partner Nissan nema ambicija za dio vezan s motorima s unutarnjim izgaranjem, u priču je upravo ušao kineski proizvođač automobila Geely.

Prema navodima Reutersa, izvori bliski francuskoj kompaniji tvrde da će Renault u tom odjelu imati 40 posto udjela, dok će Geely preuzeti također 40 posto. Za sad neimenovana naftna kompanija preuzela bi preostalih 20 posto.

Renault, Nissan i Geely odbili su komentirati navedene informacije.

image

Tvornica Renaulta (ilustracija)

Vyacheslav Prokofyev/TASS/Profimedia

Francuski proizvođač automobila trebao bi uskoro otkriti planove za stvaranje jedinice namijenjene električnim vozilima sa sjedištem u Francuskoj i još jedne sa sjedištem u inozemstvu koja će okupiti sve pogone za proizvodnju benzinskih i hibridnih motora i mjenjača u Španjolskoj, Portugalu, Turskoj, Rumunjskoj i Latinskoj Americi.

Kineska marka već je prisutna u Europi budući da je preuzela vlasništvo nad švedskim Volvom i britanskim proizvođačem sportskih automobila Lotusom, a drži i udio u Mercedes-Benzu.

Dijeljenjem troškova za dizelske i benzinske motore koji će padati kako prodaja električnih vozila raste, Renault se nada osloboditi sredstva za ponovno ulaganje u električne modele, tehnologiju koju je uveo s Nissanom i Mitsubishijem, ali u kojoj je zaostajao za Teslom.

Kao dio velikog restrukturiranja u cilju poboljšanja financijske situacije, Renault je nedavno učvrstio nova partnerstva s Nissanom, Mitsubishijem i Mercedesom.

Također, u svibnju je francuski proizvođač automobila prodao 34 posto svoje južnokorejske podružnice upravo Geelyju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 02:19