KONFUZIJA NA CESTI

Deve imaju prednost, slobodan prolaz kroz crveno... Ovo su najbizarnija prometna pravila

Prometna pravila razlikuju se u svakoj zemlji, a premda su većinom univerzalna i poznata svima, pojedina su potpuno zbunjujuća

Deve na cesti (ilustracija)

 Profimedia

Odlazak u inozemstvo za mnoge je vozače stresna avantura, posebno ako ne poznaju domaća pravila na cestama.

Kako bi upozorili na potencijalne probleme, novinari britanskog Expressa izdvojili su pet najčudnijih pravila diljem svijeta.

Prometna pravila razlikuju se u svakoj zemlji, a premda su većinom univerzalna i poznata svima, pojedina mogu izazvati potpunu konfuziju vozača.

Krenimo redom.

Južnoafrička Republika: Nema potrebe za osiguranjem

Vozači u Južnoj Africi ne moraju imati osiguranje vozila kada voze cestama. Međutim, vozačima se ipak preporučuje da nabave osiguranje radi dodatne zaštite i mira u slučaju nesreće.

Dubai: Deve su važnije od automobila

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima deve su vrlo važne i prilično zaštićene u prometnim zakonima. Ako na cesti uoče devu, vozači joj uvijek trebaju dati prednost.

SAD: Vozači smiju skrenuti u desno dok je upaljeno crveno svjetlo na semaforu

image

Crveno svjetlo na semaforu (ilustracija)

Panthermedia/Profimedia

Većina američkih gradova dopušta vozačima da skrenu u desno dok je na semaforu upaljeno crveno svjetlo, naravno ako u blizini nema drugih vozila. Jedina iznimka je New York.

Indija: Vozači ne smiju na cestu bez potvrde o razini onečišćenja

Kako bi se smanjio utjecaj štetnih plinova u zraku, vozači u Indiji moraju imati potvrdu o razini onečišćenja njihovog automobila. Dokument mora dokazati da je vozilo ekološki prihvatljivo. Vozačima koji nemaju potvrdu prijeti velika kazna.

Australija: Kazna ako ne zaključate automobil

U većini dijelova Australije zakonski je prekršaj ostaviti otključan automobil pa ne čudi da vozači tri puta provjeravaju da li su ga zaključali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:44