JAČI OD SUDBINE

Devet motora stare škole: preživjeli su histeriju downsizinga, pa će i ludilo elektrifikacije

Dva ili tri cilindra? To je za slabiće. Ovo su motori koji snagu crpe iz 6, 8 ili čak 12 cilindara. I izgleda da su vječni
 Bentley

Promatrajući detaljne tehničke specifikacije najnovijih automobila, sigurni smo da se mnogi od vas s nostalgijom sjećaju kako su raznoliki bili pogonski agragati pred nekih desetak godina. Dok danas, osim sve prisutnijeg potpuno električnog i hibridnog pogona, moderne automobile najčešće pogone trocilindarski ili četverocilindarski motori nevelikog obujma potpomognuti turbo-punjačem, ne tako davno ponuda pogonskih agregata bila je mnogo raznovrsnija.

Bilo je tu, naravno, turbomotora, no i mnogo više atmosferaca različitog obujma i broja cilindara. Danas se potrebna snaga i okretni moment za neki model često određuje sofverski, namještanjem paramatara prednabijanja, pa praktički identičan motor nalazi primjenu u brojnim modelima različitih kategorija. Istovremeno, dodatni elektromotori hibridnog ili blago hibridnog pogona ‘peglaju’ kašnjenje odziva i odrađuju mikroubrzanja. Sve to prilično dobro funkcionara u praksi, pruža sasvim solidne performanse, čist ispuh i – u pravilu – razumnu potrošnju goriva.

No, sve se rijeđe pronalazi ona ‘magija’ pri kojoj motor skrojen po mjeri automobila pruža odlične performanse, progresivno razvija snagu, a sve to uz prikladnu zvučnu kulisu. Taj emocionalni moment, uz osjećaj da je vozač taj koji drži sve pod kontrolom, danas često izostaje.

Pripremili smo mali pregled ‘old school’ motora, svih redom bez električne pomoći, koji se opiru trendovima. Nekom će se možda učiniti da smo neke nepravedno preskočili, no to zapravo znači da ‘klasika’ nije mrtva. Na žalost, danas ćete ih pronaći još samo u skupljim i ekskluzivnijim modelima, nedostupnim širem broju kupaca. Uživajmo dok postoje...

Lamborghini 6.5 V12

Zvuk? Nezaboravan. Potrošnja? Koga briga!

image
Lamborghini

Dok je vječni suparnik iz Maranella snažno krenuo putem elektrifikacije i hibridizacije svojih najmoćnijih modela, Lamborghini se još nećka. Njegov V12, koliko god moderan i sofisiticran bio, zapravo je vrlo tradicionalan. Ima kratki hod klipova, velike ventile, ubrizgavanje u usisne cijevi... U njemu nema nekih posebnih tehničkih trikova, kako ni Volkswagenovih gena, već se oslanja na temeljni koncept koji tvrtka iz Sant’Agate gaji još od 60-ih. Stoga nitko neće zamjeriti ako Aventadora u koji se ugrađuje nazovemo posljednjim pravim Lamborghinijem. Performanse? Brutalne! Potrošnja? Koga briga! Čistoća ispuha? Taman toliko da dobije cestovnu homologaciju. Zvuk? Nezaboravan!

Alfa Romeo 2.9 V6 bi-turbo

Ljubav prema okretajima

image
Alfa Romeo

Koliko god Giulia ili Stelvio Quadrifoglio skupi bili, oni su zapravo najdostupniji način da dohvatite izvorni komad Ferarrijeve mehanike. Nastao ‘skraćivanjem’ 3,9-litrenog V8 bi-turbo, koji pokreće Portofino i Romu, razvijen i proizveden u istom pogonu, ne čudi što V6 pokazuje i slične karakterne osobine. Moćan nastup ne donose samo visoka specifična snaga i okretni moment, već spontan odziv i za turbo-motor netipična ljubav prema visokim okretajima. Naravno, ne treba zaboraviti ni prateću zvučnu kulisu, kao dodatno pojačalo emocija. Ipak, ne odriče se ekološke svijesti: da bi potrošnju i emisiju zadržao u prihvatljivim granicama, motor pri manjim opterećenima radi na tri cilindra.

Audi 2.5 TFSI

Dokaz da pet cilindara može biti za čistu peticu

image
Audi

Motori s pet cilindara nikada nisu bili ‘mainstream’, premda su bili u ponudi više proizvođača, čak nekih i iz premium segmenta. U općoj uniformizaciji autoindustrija je postupno odustajala od tog koncepta, no Audi i dalje ustraje i to u jednom vrlo posebno izdanju. Najnovija verzija 2,5-litrenog rednog peterocilindraša razvija lijepih okruglih 400 ‘konja’ i 500 Nm okretnog momenta, katapultirajući RS3 do ‘stotke’ za manje 4 sekunde i postiže gotovo 300 km/h. Ukratko, performanse superautomobila u kompaktnoj formi. Konkurencija (čitaj: Mercedes A45 AMG) možda parira performansama, no Audijev veći obujam i cilindar više donose fluidniju i spontaniju isporuku snage. Povrh svaga, za puni doživljaj petak ‘svira’ prepoznatljivu melodiju pra-quattra iz 80-ih.

Bentley 6.0 W12 bi-turbo

Više tu znači samo bolje

image
Bentley

Danas ovaj stroj predstavlja relikt iz vremena kada pokojni šef Volkswagenovog koncerna Ferdinand Piech nije pokazivao natruhe lažne skromnosti i više je samo značilo bolje. Velikog obujma, vrlo moćan, ali opet kompaktan (mjerama praktički jednak kućnom V8), ovaj je agregat svoju primjenu našao u ekskluzivnom ogranku koncerna. Pružio je upravo ono što se tražilo, vrunske performanse i svilenkastu uglađenost. Ipak, teško da ćemo ga vidjeti u nekoj sljedećoj generaciji Continentala GT, Flying Spura ili Bentayge, jer svoje mjesto postupno prepušta ekološki podobnijem 4,0-litrenom V8 i hibridiziranom V6. Šteta...

Porsche 4.0 B6

Gađa u srce vozačke entuzijaste

image
Porsche

I dok je ‘civilni’ dio ponude pokleknuo pod pritiskom downsizniga i niskih emisija CO2, pa je većina njegovih boksera izgubila bilo dva cilindra, bilo nešto obujma i prešla na turbo-prednabijanje, Porsche je za svoje čisto vozački orijentirane modele iz serija 911 i 718 (GT3/GT4 RS) ipak ostao vjeran velikom obujmu, atmosferskom punjenju i koncepciji koja omogućava nebeski visoke brojeve okretaja. Ovaj bokser već duže vrijeme nosi titulu najsnažnijeg atmosferski punjenog šesterocilindraša te unatoč velikom jediničnom obujmu najveću snagu razvija pri čak 8.400 o/min, a doseše sve do 9.000 o/min. Tajna leži u filigranskoj obradi i skupim, egzotičnim materijalima.

BMW 4.4 V8 bi-turbo

Koncepciju na kraju preuzeli i konkurenti

image
BMW

Dok je konkurencija iz Audija i Mercedesa ostala na okruglih četiri litre, BMW vjeruje da njegov 10-ak posto veći obujam donosi prednost. I – barem za sada – ne oslanja se na električnu pomoć. Gledajući performanse, teško proturječiti takvom pristupu. U prvoj iteraciji ovog motora BMW je smjestio turbo-punjače unutar tzv. ‘vrućeg V’, kako bi smanjio toplinske gubitke te osmislio kompliciran, ali vrlo učinkovit, ispušni kolektor koji za svaku turbinu skuplja plinove iz dva krajnja cilindra s jedne i dva unutarnja s druge strane kako bi smanjio negativni utjecaj protutlaka. Konkurencija je u međuvremenu preuzela isto rješenje. Pametnom dosta.

GM 6.2 V8

Zvučna kulisa za poželjeti

image
Dan MacMedan/Chevrolet

Ovo je zapravo divan spoj arhaičnog temeljnog ustroja (veliki obujam, bregasto vratilo u bloku, dva ventila po cilindru) i nekih skroz suvremenih rješenja (laka gradnja, izravno ubrizgavanje, varijabilno upravljanje ventilima, isključivanje pola cilindara...). Kako god bilo, General Motorsov LT2 živahno pokreće posljednju generaciju Corvette i nema se čega sramiti pored tehnički sofisticiranijih konkurenata iz Njemačke ili Italije. Oni se možda s većom radošću vrte u visoke brojeve okretaja, no držeći se devize ‘There’s no replacement for cubic displacement’, veliki amerčki V-osmak sve nadoknađuje moćnim potiskom već od samog starta. I sve to uz prekrasnu zvučnu kulisu koja se sve rijeđe čuje.

Nissan 3.6 V6 bi-turbo

GT-R je na njegov brk dobio nadimak Godzilla

image
Nissan

Ne nosi Nissan GT-R, kojeg pokreće motor dugačke interne oznake VR38DETT, slučajno nadimak ‘Godzilla’. Čak i ako izuzmemo neka posebna izdanja, koja su razvijala još bolje performanse od gore navadenih za recentnu ‘civilnu’ verziju, Nissanov coupe s pogonom na sva četiri kotača istinsko je čudovište koje se ravnopravno suprotstavlja sportskim jurilicama mnogo uglednijeg pedigrea. A za to je svakako zaslužan i njegov motor. Bez nekih posebnih kerefeka, ali uz tradicionalnu japansku predanost detaljima, Nissanovi inženjeri stvorili su legendu koja neće gubiti na vrijednsti desetljećima nakon što posljednji primjerak siđe s proizvodne linije.

Audi / Lamborghini 5.2 V10

S lakoćom se vrti iznad 8000 okretaja

image
Lamborghini

Kada spojite mnoštvo cilindara popriličnog obujma i pritom maksimalno olakšate sve komponente koje koje se gibaju, dobije se nevjerojatan stroj vrhunskih performansi koji stvara nezaboravan doživljaj – neovisno pogoni li Lambo Huracan ili Audi R8. Iako razmjerno dugog hoda klipova od 92,8 mm, lakoćom se vrti iznad 8.000 o/min, no ne manjka mu daha ni u nižim režimima. Kuriozitet: redovi cilindara razmaknuti 90° i koljena radilice koja nisu razlomljena omogućavaju dobro uravnoteženje, ali uz nepravilan redosljed paljenja, naizmjenice svakih 90° i 54° okretaja radilice. Posljedica: karakterističan i opijajući zvuk, koji samo dodaje začin na cjelokupni doživljaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:15