AKTUALNO

DIGITALNA PREMIJERA: ovo je potpuno novi Toyotin kompaktni SUV Yaris Cross koji na tržište stiže dogodine!

 
 Toyota

Toyotin kompaktni SUV baziran na Yarisu trebao je biti zvijezda u Ženevi, no zbog otkazivanja sajma u Toyoti nisu mogli predstaviti svoj novi adut. Ipak, kao i ostali proizvođači koji su imali premijere, u Toyoti su se odlučili na digitalnu premijeru koja je održana jutros.

Otkriveno je pritom gotovo sve. Krenimo redom - Yaris Cross kompaktni je SUV koji ulazi u najpopularniju klasu automobila, pa je logično da su očekivanja visoka. Kao dio obitelji Yaris, Yaris Cross je konstruiran na novoj Toyotinoj platformi za kompaktne automobile GA-B. On dijeli i „veliki-mali“ dizajn i koncept koji je karakterizirao originalni Yaris, te predstavlja prostranu unutrašnjost unutar kompaktnih vanjskih mjera.

Njegov dizajn ocrtava klasične karakteristike SUV-a, povišene karoserije i većih kotača/guma koji stvaraju dojam robusnosti. Yaris Cross ima isti međuosovinski razmak od 2.560 mm kao i novi Yaris hatchback, ali je ukupno 240 mm dulji (4.180 mm), jer je prednji prevjes veći za 60 mm, a stražnji za 180 mm, čime je povećan unutarnji prostor. Odignutost od tla je povećana za 30 mm, a vozilo je ukupno više i šire – za 90 odnosno 20 mm.

Istovremeno, Yaris Cross je i stvarni SUV, sa svim pogodnostima koje donosi Toyotino iskustvo kreatora izvornog SUV-a prije 25 godina, modela RAV4 - danas najprodavanijeg SUV-a na svijetu - te nedavno stvaranjem dojmljivog i izuzetno učinkovitog modela C-HR. Povišena putnička kabina, uz dostupnost inteligentnog sustava pogona na sve kotače AWD-i, daje dodatnu potvrdu istinskog SUV-a. Dodavanjem Yarisa Cross u svoju ponudu, Toyotina paleta SUV-ova sada obuhvaća segmente B, C i D.

ProEXR File Description

=Attributes=
channels (chlist)
compression (compression): Zip16
dataWindow (box2i): [0, 0, 5077, 3624]
displayWindow (box2i): [0, 0, 5077, 3624]
lineOrder (lineOrder): Increasing Y
pixelAspectRatio (float): 1
screenWindowCenter (v2f): [0, 0]
screenWindowWidth (float): 1
type (string):

Po pitanju motorizacije, Yaris Cross se ponosi Toyotinom četvrtom generacijom hibridne tehnologije. Toyota je bila uspješni pionir korištenja potpuno hibridne tehnologije u automobilima segmenta B uvođenjem prvog Yarisa Hybrida 2012. godine. Otada ih je prodano više od pola milijuna u Europi, što je postao moćan alat u jačanju svijesti javnosti o toj tehnologiji, kao i u njenom prihvaćanju kod kupaca, ističu u Toyoti.

Yaris i Yaris Cross su prvi modeli koji će koristiti najnoviji Toyotin 1,5-litarski hibridni sustav, koji je razvijen izravno iz većih 2,0-litarskog i 2,5-litarskog pogonskog sklopa. Ovaj sustav se odlikuje novim 1,5-litarskim, trocilindričnim benzinskim motorom s Atkinsonovim procesom, precizno konstruiranim radi smanjenja trenja i mehaničkih gubitaka te radi optimiranja brzine izgaranja. Rezultat je visoki okretni moment pri niskim brzinama vrtnje motora uz izuzetnu štedljivost goriva. Toplinska učinkovitost motora je 40%, što je bolje od usporedivih dizelskih motora i omogućava malu potrošnju goriva i malu emisiju CO2.

Ovaj novi hibridni sustav daje najveću snagu od 116 KS. Kupci će pritom na raspolaganju imati opciju prednjeg pogona ili AWD pogona na sve kotače.

Mislilo se i na praktičnost koju kupci ovog segmenta traže. Uz uspravna sva sjedala i postavljen pokrov prtljažnika, zapremina prtljažnika iznosi 390 l. Međutim, ako vam je potreban prostraniji prtljažnik, tu su preklopiva stražnja sjedala u omjeru 40:20:40, što omogućava prijevoz putnika uz utovar većeg tereta.

Novi Yaris Cross proizvodit će se u Francuskoj, a početak prodaje bit će 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:36