PREMIJERA

Dizelaš sa oznakom S: ovo je redizajnirani SQ5 koji ispod poklopca skriva TDI motor od 341 KS

Do stotke stiže za 5,1 sekundi, a pritom može biti i štedljiv zahvaljujući mild hibridnoj tehnologiji
Audi SQ5 TDI
 Audi

Nakon što su prije nekoliko mjeseci digitalnom premijerom otkrili osvježeni Q5, u Audiju su sada odlučili objaviti prve slike i detalje snažne dizelske izvedba koja nosi naziv SQ5 TDI. Kao što mu i samo ime govori, ispod poklopca se nalazi dobro poznati 3,0-litreni V6 TDI motor koji sada broji 341 KS uz 700 Nm okretnog momenta (oni koji dobro pamte brojke možda će primijetiti kako je snaga manja za nekoliko KS što je vjerojatno posljedica usklađivanja sa novim normala i ugradnja novih filtera). U Audiju ističu kako sprint do stotke traje 5,1 sekundu, a maksimalna brzina ograničena je na 250 km/h. Motor je i dalje mild hibridni sa 48-voltnim električnim sustavom uz koji je moguće "krstariti" do 40 sekundi, a kako kažu u Audiju, smanjuje potrošnju za 0,7 litara na 100 km.

image
Audi SQ5 TDI
Audi

Vizualne promjene su očekivane. Tako prednjim dijelom kao i kod "obične" osvježene verzije dominiraju nova Matrix LED svjetla, dok pogled na stražnji dio otkriva OLED svjetla koja mogu mijenjati svjetlosni potpis. Tu su i nešto drugačiji odbojnici, a mnogima će u oko upasti i pravi nastavci ispušnog sustava (iako čekamo da vidimo automobil da se uvjerimo da su pravi, budući da dizelski S modeli ponekad imaju prave nastavke koji se na kraju ipak pokažu lažnima).

image
Audi SQ5 TDI
Audi

U odnosu na obični Q5, ovaj sportska dizelska verzija ima S sportski ovjes, što znači da je podnica spuštena za dodatnih 30 mm. Tu je i dobro poznati DCC uz koji je moguće namještati tvrdoću amortizera. Naplaci veličine 20 cola dolaze standardno, dok se uz doplatu može naručiti i col veće.

image
Audi SQ5 TDI
Audi

U unutrašnjosti također poznata priča - središnjim dijelom sada dominira veći, 10,1-inčni zaslon osjetljiv na dodir, dok se ispred vozača nalazi 12,3-inčni digitalni kokpit. Očekivano, i ovdje smo "izgubili# središnji prekidač s kojim se moglo upravljati na prethodniku.

image
Audi SQ5 TDI
Audi

Dolazak na europsko tržište očekuje se u prvom kvartalu 2021. godine, a cijena u Njemačkoj iznosit će 68,137 eura. Zbog visokih trošarina kod nas će ona zasigurno biti veća...

image
Audi SQ5 TDI
Audi
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:20