NEPROCJENJIVA ŠTETA

Do temelja izgorio poznati najviši muzej starih motocikala u Europi, vatra progutala 230 klasika

Od izloženih motocikala, muzej je sadržavao desetke povijesno važnih i rijetkih primjeraka te nekolicinu unikatnih automobila
Izgorjeli muzej u Tirolu
 Youtube screenshot

Više od 230 klasičnih motocikala i nekoliko klasičnih automobila uništeno je u požaru u austrijskom muzeju Top Mountain Motorcycle Museum na planinskom prijevoju Hochgurgl u Tirolu, ujutro 18. siječnja.

image
Izgorjeli muzej u Tirolu
Youtube screenshot

Vatrogasci su na lice mjesta stigli u četiri sata ujutro po lokalnom vremenu, a jedina osoba koja se nalazila u zgradi uspjela je pobjeći od vatrene stihije, navodi se u izvještaju televizije Wiener. Muzej je u to vrijeme bio zatvoren zbog pandemije Covida-19.

Smješten u Alpama u Austriji u blizini talijanske granice na gotovo 2200 metara nadmorske visine, muzej slovi kao najviši u Europi, a otvoren je 2016. godine i u vlasništvu braće blizanaca Albana i Atile Scheibera.

Od izloženih motocikala, muzej je sadržavao desetine povijesno važnih i rijetkih primjeraka, uključujući između ostalih modele Harley-Davidsona, Triumpha, Ducatija i Moto Guzzija.

image
Top Mountain Motorcycle Museum
Top Mountain Motorcycle Museum Facebook

Izlošci nisu bili strogo ograničeni na motocikle, jer su bili izloženi i klasični automobili. Uz motore izgorjela je tako i jedna kultna predratna trkaća Alfa Romeo 8C 2300 Monza iz 1932. godine kao i kultni Porsche 959 iz 1988. te Messerschmidt KR175 iz 1954.

image
Top Mountain Motorcycle Museum
Top Mountain Motorcycle Museum Facebook

"Moj brat i ja oduvijek smo voljeli stare motore“, rekao je Alban za The Telegraph prilikom otvaranja muzeja prije pet godina. . "Kad je naša kolekcija narasla na oko 20 ili 30 primjeraka, razmišljali smo o otvaranju vlastitog muzeja i ovo je bilo ostvarenje našeg sna".

Sada od svega nije ostalo gotovo ništa, pa čak i ako su artikli izgubljeni u požaru bili osigurani ipak je bila riječ o starinama koje su imale svoju povijesnu vrijednost što je nažalost nenadoknadiv gubitak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:05