ZDRPI I ZBRIŠI!

DOBIVAJU DO 400 DOLARA PO KOMADU! Krađa katalizatora postala unosan posao budući da paladij u njima vrijedi više od zlata!

 
 The Allstate Blog

Prije nešto više od mjesec dana među najtrgovanijim plemenitim metalima dogodila se smjena na vrhu: zlato je s vrha potražnje “skinuo” paladij, a uz to ga je preskočio i cijenom. Taj trend je nastavljen, pa tako danas unca paladija iznosi 1388 dolara, dok unca zlata prema podacima APMEX-a iznosi 1310 dolara. Kakve to veze ima s krađama katalizatora? Pa vezana je prilično jasna. Naime, paladij je jedan od plemenitih metala koji je trenutno najtraženiji u autoindustriji, budući da ga se primjenjuje u katalizatorima koji reguliraju razinu ispušnih plinova automobila. Paladijski katalizatori koriste se kod benzinaca koji su sve popularniji, a uz to su norme sve strože, pa proizvođačima ovo predstavlja neizostavnu stavku prilikom proizvodnje automobila. Jasno, rastom potražnje raste i cijena. Portal Novac.hr piše kako Kina stvara zalihe paladija te je ujedno i najveći kupac u autoindustriji. Potražnja je veća od ponude već 7 godina te je to rezultiralo ovakvim povećanjem cijena.

Dakle, u vašem automobilu (ili bolje rečeno, ispod automobila) nalazi se itekako vrijedna stavka, a to su nažalost sada već naveliko prepoznali i lopovi. Naime, kako piše The Wall Street Journal, visoke cijene paladija inspirirale su lopove koji sada u tome vide svoju priliku za zaradu.

Z6 MAG

Policija u Chicagu objasnila je kako su lopovi usavršili tehniku krađe. “Cijeli proces događa se u gluho doba noći. Grupa lopova dolazi s kamionetom i pilom s kojom režu katalizator koji se nalazi između motora i srednjeg lonca. Brzo svoj "plijen" bacaju u kamionet i nastavljaju svoj pohod", objasnio je novinarima Howard Ludwig, glasnogovornik policije u Chicagu. A nije samo Chicago grad u kojem se ovakvo što javlja. Slučajevi su zabilježeni u Virginiji, St. Louisu (gdje je u jednoj večeri svih 20 parkiranih modela na jednom parkiralištu ostalo bez katalizatora), ali i u Engleskoj! Lopovi najčešće biraju modele poput BMW-a, Audija i Volkswagena, a često su meta SUV-ovi i kamioneti budući da imaju više materijala pa lopovi mogu postići bolju cijenu prilikom prodaje. Sve to vlasnicima naravno zadaje velike glavobolje. Naime, lopovi za ukradeni plemeniti metal mogu dobiti oko 400 dolara, no vlasnike čeka puno skuplji proces budući da naručivanje novog originalnog katalizatora košta kudikamo više.

Iako su svi koji otkupljuju takve materijale dužni od prodavatelja tražiti osobnu iskaznicu i podatke pohraniti u bazu, sigurni smo kako lopovi već imaju uhodane načine prodaje. I za kraj, na internetu postoji nekoliko videa u kojima su lopovi uhvaćeni u krađi, a šokantan je slučaj iz Engleske gdje je lopov usred bijela dana odlučio podići Toyotu Prius i u tek nešto više od jedne minute ukrasti katalizator te se odvesti u nepoznatom smjeru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 13:39