‘NEMA NA ZALIHI‘

Dobro im ide: Lamborghini rasprodao proizvodni kapacitet za 2021. godinu, a tek je sredina lipnja

Svaki Lamborghini izrađen od sada do početka studenog već ima kupca koji čeka preuzeti isporuku
Lamborghini ostaje bez zaliha
 Lamborghini

Izvršni direktor Lamborghinija Stephan Winkelmann otkrio je u petak za Automotive News kako je talijanski proizvođač superautomobila gotovo rasprodan za ovu godinu. Kompanija trenutno proživljava ponovni rast i veliku potražnju nakon pandemije koronavirusa prošle godine.

Na Milan Monza salonu automobila u Italiji, Winkelmann je potvrdio da je Lamborghini prodao otprilike 10 mjeseci svojih proizvodnih kapaciteta za ovu godinu. To znači da svaki Lamborghini izrađen od sada do početka studenog već ima kupca koji čeka preuzeti isporuku.

image
Stephen Winkelmann, predsjednik i izvršni direktor Lamborghinija
Profimedia

Proizvođač superautomobila, koji je dio VW Grupe, ističe kako su isporuke u prvom tromjesečju 2021. godine porasle za gotovo 25 posto, vjerojatno uzrokovane velikim apetitom za trošenje nakon karantene.

'Unatoč dvomjesečnom prestanku proizvodnje zbog pandemije, Lamborghini je 2020. godina bila druga najbolja godina ikad. Prodano je 7430 automobila, što je za otprilike 9 posto manje u odnosu na 2019. godinu', rekao je Winkelmann.

image
Tvornica Lamborghini, Sant'Agata Bolognese, Italija
Profimedia

Činjenica da je SUV Urus od 650 KS taj koji je vodio prodaju ove godine ne iznenađuje - '1382 narudžbe pomaknuto je iz siječnja u ožujak'- Huracan pogonjen V10 motorom prodan je u 753 modela u prvih tri mjeseca, a malo stariji Aventador manje je poželjniji s 287 prodanih primjeraka.

Razgovaralo se i o planovima tvrtke za elektrifikaciju. 'Lamborghini ne želi biti prvi pod svaku cijenu. U elektrifikaciji moramo odabrati pravi trenutak kada mislimo da je tržište spremno i mislimo da zaista možemo biti najbolji', naveo je direktor kompanije.

image
Tvornica Lamborghini, Sant'Agata Bolognese, Italija
Profimedia

Lamborghini se obvezao potrošiti 1,5 milijardu eura na razvoj i proizvodnju plug-in hibridnih verzija svakog od svojih modela do 2024. godine. Prvo potpuno električno vozilo planirano je za drugu polovicu desetljeća, a poznato je kako će Lambov prvi EV biti coupe.

Zbog sve većeg broja ljudi koji se vraćaju u normalan život još veća popularnost superautomobila je za očekivati, a već prije kraja ljeta Lamborghinijevi proizvodni kapaciteti mogli bi biti u potpunosti rasprodani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:26