SRUŠEN REKORD

Duplo brži od Rimac Nevere: Najbrži električni auto na svijetu do 100 km/h stiže za manje od sekunde

Za ubrzanje s mjesta do 100 km/h bilo je potrebno točno 0,956 sekundi
 ETH Zurich

Krajem prošle godine, ekipa studenata sa Sveučilišta u Stuttgartu pod nazivom GreenTeam napravila je električni automobil s kojim su postavili novi svjetski rekord najbržeg ubrzanja s mjesta do 100 km/h.

Studentski prototip trkaćeg automobila s jednim sjedalom do stotke je stigao za 1,461 sekundu, a predstavnici Guinnessove knjige taj su podvig zabilježili kao svjetski rekord.

image
ETH Zurich

No, ovoga tjedna, njihove kolege sa Sveučilišta primijenjenih znanosti i umjetnosti u Luzernu i ETH u Zurichu, na veličanstven su način postavili novi rekord.

Naime, njima je za ubrzanje s mjesta do 100 km/h trebalo manje od jedne sekunde, točno 0,956 sekundi!

Novi uspjeh već je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda.

O kakvom se uspjehu radi možda najbolje otkriva usporedba s jednim od najbržih električnih automobila na svijetu - Rimac Neverom - koja do stotke ubrzava za 1,85 sekundi.

Apsolutno sve komponente, uključujući i baterije, razvili su sami studenti koji su optimizirali svaku njihovu funkciju. Zahvaljujući upotrebi laganog karbona, njihov trkaći automobil teži samo oko 140 kilograma.

image
ETH Zurich

Studenti su sami razvili i poseban pogonski sklop koji osigurava impresivnu snagu od 240 kW, odnosno oko 326 KS.

‘Snaga nije jedina važna stvar kada se radi o postavljanju rekorda ubrzanja - učinkovit prijenos te snage na podlogu je ključan, kaže Dario Messerli, voditelj aerodinamike u AMZ-u.

image
ETH Zurich

Bolidi Formule 1 to rješavaju aerodinamikom: stražnje ili prednje krilo gura bolid na tlo, no taj učinak dolazi do izražaja tek kada automobil postigne određenu brzinu.

image
ETH Zurich

Kako bi osigurao snažnu trakciju od samog početka, tim AMZ-a razvio je neku vrstu ‘usisavača‘ koji drži vozilo zalijepljeno na tlo usisavanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2023 21:56