LIJEČNIČKI PREGLEDI

Dvije europske zemlje protiv ‘diskriminirajućeg‘ prijedloga EU prema starijim vozačima

‘Kritični smo prema prijedlogu da zdravstveni pregledi budu obvezni svakih pet godina‘ - kaže njemački ministar prometa

Stariji vozači (ilustracija)

 Profimedia

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, Europska komisija predložila je nekoliko izmjena EU direktive o vozačkim dozvolama, koja postavlja okvir za pravila koja zemlje EU mogu koristiti pri postavljanju zahtjeva za izdavanjem nacionalnih vozačkih dozvola.

Između ostalog, Komisija je predložila da se uključi minimalni zahtjev liječničke procjene za sve koji podnose zahtjev za novu vozačku dozvolu ili produljenje postojeće.

Posebna odredba zahtijevala bi od vozača starijih od 70 godina da češće obnavljaju svoju dozvolu.

Međutim, prijedlog je naišao na velike kritike ministara prometa zemalja Europske unije, koji ga ili vide kao nepotreban teret za starije građane – ili, u zemljama koje već imaju obvezne liječničke preglede, ne žele da im se standard smanji.

Njemačka i Austrija usprotivile su se prijedlogu Europske komisije da se vozače automobila starije od 70 godina obveže na obnavljanje vozačke dozvole svakih pet godina - navodi Euractiv.

“Vrlo smo kritični prema prijedlogu da zdravstveni pregledi budu obvezni od 70. godine”, rekao je njemački ministar prometa Volker Wissing novinarima uoči sastanka ministara prometa Europske unije u četvrtak (1. lipnja).

"Ne vidimo razloga za to i ovdje ćemo također jasno iznijeti svoj snažan negativan stav", dodao je.

Sličnu zabrinutost izrazila je i austrijska ministrica mobilnosti Leonore Gewessler, koja je upozorila na "diskriminaciju starijih osoba".

“Austrija se ne može složiti s ograničenjem valjanosti dozvola ovisno o godinama. To bi smanjilo mobilnost tih ljudi i ne bi dovelo do značajnog smanjenja nesreća”, istakla je Gewessler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:03