NOVITETI

Dvostruka premijera: Seat pokazao osvježenu gradsku Ibizu i gradski crossover Aronu

U suštini riječ o dva slična automobila, a predstavljene promjene su vrlo slične - kako iznutra, tako i izvana
Redizajn modela Seat Ibiza i Arona
 Seat

Gradski povišeni crossover Arona izveden iz modela Ibiza temeljito je obnovljen i moderniziran, a možda je i najistaknutija značajka novi paket opreme Xperience. Promjenama u dizajnu sada je još više istaknut Aronin crossoverski karakter.
Usto, Arona je dobila nova LED svjetla i moderniji upravljač presvučen u Nappa kožu.

Tu je i redizajniran Seat logotip od kroma u dva tona, a španjolski brend je straga počeo "potpisivati" svoje automobile pločicama u rukopisnom stilu. Uz standardne boje Arona će biti dostupna u Sapphire Blue, Camouflage Green i Asphalt Blue nijansama, te 17-inčnim i 18-inčnim alu-naplatcima.

image
Redizajn modela Seat Ibiza i Arona
Seat

Kao dio nadogradnje tehnologije, Arona će sada podržavati Seat Connect, koji vlasnicima omogućuje pristup raznim uslugama poput podataka o prometu u stvarnom vremenu. Sustav se također može spojiti s vašim pametnim telefonom, preko kojeg onda možete upravljati vašim automobilom.

image
Redizajn modela Seat Ibiza i Arona
Seat

Izgled prednje maske ovisi o razini opreme, no bez obzira na to, LED svjetiljke bit će standard nove Arone. SEAT je preusmjerio svjetla za maglo na Xperience paket opreme i redizajnirao krovni spojler i stražnji difuzor. Infotainment sustav će biti dostupan u veličinama od 8,25 inča, 9,2 inča te 10,25, što također ovisi o paketu opreme.

image
Redizajn modela Seat Ibiza i Arona
Seat

Pojačan je i paket sigurnosne opreme u odnosu na odlazni model. Novitet je sustav koji nadzire okolinu automobila i upozorava vozača o mrtvom kutu, te prepoznavanje prometnih znakove i pomoć pri parkiranju. Tu je i Volkswagenov 'Travel Assist' sustav s autonomnim značajkama poput preuzimanja kontrole nad upravljanjem, gasom i kočnicama na cesti.

image
Redizajn modela Seat Ibiza i Arona
Seat

Aronu će pokretati 1,0-litreni ili 1,5-litreni benzinci s turbopunjačem, koji će proizvoditi 90 KS i 160 Nm okretnog momenta, 110 KS i 200 Nm ili 150 KS i 250 Nm. Dizelska opcija neće biti na raspolaganju, no 1.0 TGI od 90 KS u varijanti s plinskom instalacijom obećava zaista nisku potrošnju goriva - čak do 50 posto manje od uobičajenog benzinskog motora.

image
Redizajn modela Seat Ibiza i Arona
Seat

Cilj facelifta kod modela Ibiza bio je održati Ibizu konkurentnost glavnim suparnicima Fordu Fiesti i Hyundaiju i20.
Iako su promjene izvana poprilično suptilne, nije moguće ne primijetiti nova LED svjetla. Svaka verzija nove Ibize sada standardno dolazi s LED svjetlima, modeli SE i SE Technology dobivaju Eco LED svjetiljke, a najekskluzivniji FR modeli dolaze s kompletnom LED tehnologijom. Osvježena je i Seatova značka na masci hladnjaka, a iza na prtljažniku je nova ukrasna pločica "Ibiza". Uz to, predstavljene su dvije nove boje na Ibizi – Sapphire Blue i Asphalt Blue.

image
Redizajn modela Seat Ibiza i Arona
Seat

Najviše osvježenja osjeti se ulaskom u kabinu malenog hatchbacka. Srednje centriran infotainment sustav starije verzije zamijenjen je s dva ekrana, veličine 8,25 inča u početnim modelima, 9,2 inča u SE Technology modelima te 10,25 inča u FR-u. Novi infotainment sustav uključuje wireless CarPlay i žičani Android Auto, uz standardne usluge 'SEAT Connecta' i prepoznavanja glasa. Ugrađeni SIM modul omogućuje konstantnu povezanost – funkcije poput kontaktiranje hitnih služba u slučaju nezgode i korištenje podataka u stvarnom vremenu.

image
Redizajn modela Seat Ibiza i Arona
Seat

Kvaliteta središnje ploče podignuta je korištenjem mekšeg materijala i LED-osvijetljenih otvora za zrak, a multifunkcijski upravljač modernijeg dizajna presvučen je u Nappa kožu. SE modeli osvijetljeni su u boji meda, dok FR i Xcellence koriste crvenu kako bi istaknuli sportski temperament. SIM modul još omogućuje vozaču da preko svojeg pametnog telefona provjere razinu goriva i mjesta parkiranja, ili da zaključaju ili otključaju vozilo.

image
Redizajn modela Seat Ibiza i Arona
Seat

Sigurnosna oprema uključuje asistenciju za promjenu prometne trake, prepoznavanja prometnih znakova, asistenciju za duga svjetla i slično. Također, Seat je posudio i Volkswagenov 'Travel Assist' sustav, koji pod nadzorom vozača može preuzeti kontrolu nad Ibizinim upravljanjem, kočnicama i gasom na autocesti.

image
Redizajn modela Seat Ibiza i Arona
Seat

Ispod poklopca nema značajnijih promjena, na raspolaganju je trio 1,0-litrenih trocilindričnih benzinskih motora. Početna verzija od 80 KS i malo snažnija s turbopunjačem od 95 KS spojene na ručni mjenjač s pet brzina ostaju nepromijenjene. No, za razliku od starije verzije, najmoćniji Ibizin 1,0-litreni motor proizvodi 5 konjskih snaga manje. Izlazna snaga mu je 110 KS i okretni moment od 200 Nm, a opcije prijenosa su ručni mjenjač sa šest brzina ili sedmostupanjski automatik.

Proizvodnja nove Arone počet će isto kada i Ibize - u posljednjoj trećini ove godine, u tvornici Martorell u Španjolskoj, a cijene će biti otkrivene kad se približimo tom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:03