NOSAČ ZRAKOPLOVA

Ekološka bomba: Brazilci usred oceana potopili svoj najveći ratni brod

Brod je potopljen 350 kilometara od brazilske obale, na dubini od pet kilometara

Nosač zrakoplova Sao Paulo

 BRAZILIAN NAVY/AFP

Unatoč upozorenjima ekologa da će zagaditi more i uništiti morski prehrambeni lanac, brazilska mornarica potopila je svoj rashodovani brod Sao Paolo.

Zahrđali francuski brod težak 32.000 tona izgrađen je 60-ih godina, a u ožujku 2021. brazilska mornarica prodala ga je kao otpad brodogradilištu u Turskoj. No turske su vlasti odbile prihvatiti brod jer je bio prepun azbesta, otrovnog materijala koji se često nalazi na brodovima 20. stoljeća, pa je prošle godine vraćen u Brazil.

image

Nosač zrakoplova Sao Paulo

BRAZILIAN NAVY/AFP

I tada kreću problemi, nakon što je pet mjeseci kružio oko brazilske obale, prije par dana (4. veljače), Brazilci su ga odlučili potopiti.

I to usred Atlanskog oceana, 350 kilometara od obale, na dubini od pet kilometara.

image

Nosač zrakoplova Sao Paulo

AFP

U moru negativnih reakcija koje prenosi Reuters, optužbe na račun mornarice uputili su Savezni tužitelji, ali i organizacije poput Greepeacea koje tvrde da će nosač zrakoplova u more ispustiti ‘tone azbesta, žive, olova i drugih vrlo otrovnih tvari‘.

No, za brazilsku mornaricu ništa nije sporno, a to su objasnili kratkim priopćenjem:

‘Nosač je potonuo u planiranoj i kontroliranoj akciji zahvaljujući kojoj smo izbjegli logističke, operativne, ekološke i ekonomske gubitke za brazilsku državu‘ - navodi se u priopćenju mornarice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:08