ČETVRTA GENERACIJA

EKSKLUZIVNO: UŽIVO IZ PRAGA SA SVJETSKE PREMIJERE NAŠ NOVINAR DONOSI SVE DETALJE Nova Škoda Octavia nikad nije bila naprednija i poželjnija

 
 Skoda

Večeras je u Pragu vrlo svečano! Naime Česi su predstavili potpuno novu, četvrtu generaciju Škode Octavije u praškoj Nacionalnoj galeriji pred stotinama novinara iz cijelog svijeta. Od lansiranja prve Octavije predstavljene 1959. godine prošlo je točno 60 godina što je još jedan od razloga za slavlje, a prošle su i 23 godine te dosad tri generacije od kad je 1996. godine Octavia nastavila svoj život kao model pod skutama Volkswagena.

Upravo je u tom periodu Octavia čiju smo četvrtu generaciju večeras upoznali u nikad dizajnerski atraktivnijem i tehnološki naprednijem izdanju, ostvarila najveći uspjeh kao najprodavanija Škoda svih vremena, s više od 6,5 milijuna prodanih primjeraka i prema tome je istinsko srce marke, istaknuo je na predstavljanju šef Škode Bernhard Maier.

Sada je pred novim modelom velik izazov kako bi se ta uspješna priča nastavila pa su sve smjernice koje su prethodne generacije učinile uspješnima ugrađene i u novu Octaviju - moderan dizajn i aktualna tehnologija, praktičnost i kvalitetna izrada, najbolja prostranost u klasi te odlično pogođen omjer vrijednosti za novac.

Sve to bilo je prepoznato i dosad kako kod privatnih kupaca tako i kod firmi, kako na brojnim europskim tržištima tako i kod nas u Hrvatskoj.

Nova Octavia uživo djeluje vrlo atraktivno i dinamično, linija krova gotovo je coupeovska, kako je i bilo najavljivano u službenim skicama, a u kombinaciji s naplacima od 19 cola te opcijskim Dynamic paketom djeluje vrlo dinamično.

Nešto kao i kod broj većeg Superba, pritom, prilikom oblikovanja korišten je prepoznatljiv „dizajnerski jezik” marke što se odnosi na oštar dizajn svjetala i veliku karakterističnu masku hladnjaka. Ispod stakala prednjih svjetala (koja su srećom, ponovno jednodijelna) Octavia sada nudi LED duga, kratka i dnevna svjetla standardno dok su full LED Matrix svjetla na popisu opcija.

FOTOGALERIJA: Predstavljanje Škode Octavije u Pragu

Po pitanju dimenzija, u duljinu Octavia sada mjeri 4689 mm (plus 19 mm u odnosu na prethodni model), a od prethodnog je modela šira 15 milimetara. Kombi karavanska izvedba koja je također predstavljena večeras, od prethodnika treće generacije dulja je 22 mm.

Ta Combi izvedba ponovo je rekordna po pitanju prostora: sa 640 litara (plus 30 l) nudi najviše mjesta u prtljažniku u klasi. Standardna Octavija raspolaže s golemih 600 litara (plus 10 l) ispod stražnjeg poklopca što je također vrlo dobra brojka.

S obzirom na to da je međuosovinski razmak kućne MQB platforme na koju je postavljen i nedavno predstavljen VW Golf, sa 2,69 metara ostao identičan kao i kod treće generacije, prostor je sada bitno bolje iskorišten nego kod prethodnog modela.

Pogled u unutrašnjosti također otkriva napredak - trendovski potpuno digitalni virtualni kokpit najveća je novost a posebno je upečatljiv mnogo veći središnji zaslon multimedije koji više nije ugrađen u središnju konzolu već je samostalan.

Vozač gleda digitalni kokpit koji je potpuno prilagodljiv izboru grafika, od dva okrugla instrumenta do navigacije, dok putem novih kontrolnih prekidača vozač može upravljati s čak 14 različitih funkcija bez micanja ruku s upravljača.

Zaslon multimedije u ponudi je od 8.25 do 10 inča a komandama se može upravljati i glasom (kod najboljeg Columbus infotainmenta s popisa doplata).

Naš reporter Zvonimir Jurčić na svjetskoj premijeri nove Škode Octavije u Pragu

Novost je kao i kod VW Golfa korisni head-up zaslon koji prikazuje najvažnije podatke, dok sjedala s ergonomskim certifikatom odsad mogu biti masažna i ventilirana.

Od tehničkih novotarija sve ono što smo vidjeli kod VW Golfa VIII koristi i nova Octavia. Riječ je o više naprednih sustava asistencija poput Travel assista koji omogućuju poluautonomnu vožnju, pa upozorenja na mogući sudar, prepoznavanje znakova, prepoznavanje gužvi...

Po pitanju pogona, kao i spomenute tehnološke značajke, motorna je ponuda također identična onoj u VW Golfu VIII, pa je tako nova Octavia i prva plug-in hibridna Škoda.

Zvonimir Jurčić

Ponudu motora otvara ju 1,0- i 1,5-litreni EVO TSI turbo benzinci od 110 i 150 KS upareni sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem dok dvolitreni TSI od 190 KS uparen s novim 7-stupanjskim DSG mjenjačem s „shift-by-wire” tehnologijom (elektromehanički sustav izmjena) te 4x4 pogonom.

Prva dva TSI-ja nude si i kao mild-hibridi 1.0 TSI EVO eTEC i 1.5 TSI EVO eTEC s 48-V startnim generatorom i 48-V litij-ionskom baterijom sa 110 i 150 KS, a u ponudi je i dvolitreni TDI EVO dizelaš. Dolazi u tri varijante snage - od 116 KS i 300 Nm, 150 KS i 340 Nm te 200 KS i 400 Nm s ručnim i DSG mjenjačem te također 4x4 pogonom. Dizelaš raspolaže inovativnim dvostrukim ubrizgavanjem AdBlue aditiva za smanjenje dušičnih oksida do 80 posto.

Zvonimir Jurčić

Po prvi put, Octavia plug-in hibrid kombinira 1,4-litreni TSI benzinac od 156 KS sa 75-kW elektromotorom koji zajedno osiguravaju 204 KS i 350 Nm. Pogon je uparen sa 6-stupanjskim DSG-om, a straga se nalazi litij-ionskom baterijom od 13 kWh. Samo na struju Octavia je u stanju prijeći do 55 kilometara prema WLTP ciklusu.

Na koncu, Octavia kao i sve nove Škode njeguje poznati „Simply clever” koncept s bezbroj praktičnih rješenja i inovativnih značajki poput spremišta za kišobran i četku u prednjim vratima, raznim odlagalištima u unutrašnjosti pa čak i „paketa za spavanje” u Combi izvedbi.

Zvonimir Jurčić

Nema sumnje nova Octavia vrlo je uzbudljivo oblikovana te zadržava sve svoje otprije poznate vrline i dat će dati kupcima za razmišljanje kad stigne u travnju u domaće salone, a za sad se tek nagađa o početnoj cijeni. Više detalja donosimo u tiskanom izdanju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:37